Hijs mee de regenboogvlag op 17 mei
17 April 2023
"Met deze symbolische actie tonen we dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn ongeacht zijn of haar geaardheid, genderidentiteit of -expressie." - Lies Corneillie
Over exact een maand, op 17 mei, is het opnieuw Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Hét moment om je uit te spreken tegen holebi- en transfobie en voor een inclusieve samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn. Stad Leuven en UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis roepen daarom Leuvense organisaties en bedrijven op om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. Op die manier tonen ze zich een bondgenoot in de strijd tegen holebi- en transfobie. "We hopen dat Leuven op 17 mei alle kleuren van de regenboog kleurt, zodat het duidelijk is: in onze stad is iedereen welkom!", aldus schepen van gelijke kansen Lies Corneillie en Dimitri Cools, voorzitter van UniQue.
Samen met UniQue, hijst stad Leuven elk jaar op IDAHOT de regenboogvlag aan het stadskantoor. "Met deze symbolische actie tonen we dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn ongeacht zijn of haar geaardheid, genderidentiteit of -expressie. Recent onderzoek van het UZ Gent en het Transgender Infopunt, maar ook de actualiteit in binnen- en buitenland, tonen ons helaas dat het nog altijd nodig is om die boodschap uit te dragen, want er is helaas nog veel onverdraagzaamheid, discriminatie en zelfs geweld tegenover de LGBTQIA+-gemeenschap wereldwijd", licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe.
"De voorbije jaren zagen we dat ook organisaties en bedrijven in onze stad de regenboogvlag uithangen. Dat is een sterk signaal vanuit de brede samenleving. We roepen bedrijven, scholen, organisaties en Leuvenaars - kortom iedereen in onze stad – op om een bondgenoot te zijn van iedereen die slachtoffer is van holebi- en transfobie en de regenboogvlag te laten wapperen. We hopen dat ze dat massaal zullen doen, samen geven we zo een sterk signaal", aldus schepen Corneillie en Dimitri Cools.
"We merken dat veel organisaties zich niet enkel beperken tot het uithangen van de regenboogvlag maar dat ze ook bijkomende initiatieven nemen om het LGBTQIA+-thema onder de aandacht te brengen. Sommigen gaan nog verder en werken een heus diversiteitsbeleid uit. Dat stemt ons uitermate gelukkig. Samen met KliQ, het vorming- en trainingscentrum dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit, willen we hen hierbij verder ondersteunen”, alsnog Cools.
Organisaties die deelnemen aan de vlaggenactie, registreren zich best voor 12 mei op www.idahot.be/registreren/organisatie. Organisaties die meer (willen) doen dan het hijsen van de vlag, kunnen dat ook op deze webpagina aangeven. Wie geen regenboogvlag heeft, kan er eentje aankopen bij çavaria op shop.cavaria.be.
Heel wat te doen op 17 mei
Op 17 mei zal er heel wat te doen zijn in Leuven naar aanleiding van IDAHOT. Zo opent UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis zijn nieuwe locatie voor het grote publiek. Verschillende secundaire scholen werken via de PAARS-campagne de komende weken rond genderidentiteit en geaardheid. Zij zullen met een laagdrempelige actie op IDAHOT opkomen voor LGBTQIA+ rechten.
Verontrustende cijfers
Het onderzoek van het UZ Gent en het Transgender Infopunt toont aan dat maar liefst 9 op 10 respondenten de voorbije twee jaar minstens één vorm van verbaal of psychisch geweld heeft meegemaakt. Daarnaast gaf 64,5% aan minstens één vorm van seksueel geweld te hebben meegemaakt. Fysiek geweld werd aangevinkt door 36,5% van de respondenten. Deze geweldervaringen hebben een grote impact op het welzijn van LGBTQIA+ personen.
Slachtoffers doen bovendien zelden aangifte bij de politie of beroep op slachtofferhulp. Het Leuvens Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) probeert de drempel richting hulp en aangifte voor slachtoffers van seksueel geweld alvast te verlagen.