Groene bushokjes voorbode van duurzame en toegankelijke haltes

23 April 2024

Groene bushokjes voorbode van duurzame en toegankelijke haltes

"Deze nieuwe haltes zijn hoogwaardige infrastructuur met duidelijke communicatie en duurzame verlichting. Niet alleen de toegankelijkheid, maar ook het comfort van de reizigers en de biodiversiteit zullen er wel bij varen." - Wouter Florizoone & David Dessers

In het begin van deze legislatuur stelde Groen Leuven voor om nieuwe bushokjes een frisse make-over te geven met zonnepanelen, groene daken en energiezuinige led-verlichting. Dat zou maar liefst 2000m² extra ruimte opbrengen voor een groenere en biodiverse omgeving.

De afgelopen week was het eindelijk zover: de eerste van deze milieuvriendelijke bushokjes verschenen aan het Bruulpark in Leuven. "Het heeft even geduurd, maar we zijn ontzettend blij dat ons idee eindelijk tot leven komt. Dit jaar zullen er minstens 10 van deze groene bushokjes worden geplaatst, onder andere in de Brusselsestraat en bij de Wijnpersschool. Deze nieuwe haltes maken deel uit van een nieuwe stijl: hoogwaardige infrastructuur met duidelijke communicatie en duurzame verlichting," aldus raadslid Wouter Florizoone.

Deze groene bushokjes zijn ook een stap in de richting van meer toegankelijke halte-infrastructuur. "Samen met De Lijn en Agentschap Wegen en Verkeer wordt er op verschillende locaties geïnvesteerd in haltes met verhoogde instapmogelijkheden, zodat in- en uitstappen voor iedereen gemakkelijker wordt. Niet alleen de toegankelijkheid, maar ook het comfort van de reizigers en de biodiversiteit zullen er wel bij varen," zegt schepen David Dessers.