Primeur: de "Faire Ronde" ook in Leuven!

24 April 2024

Primeur: de

"Met De Faire Ronde willen we het aanbod breder bekendmaken. Leuven telt immers heel wat handelaars die ecologische en faire producten aanbieden. Als de Leuvenaars De Faire Ronde smaken, breiden we de tocht volgend jaar graag uit." - Lies Corneillie

Op zaterdag 11 mei – World Fair Trade Day – organiseert Faire Gemeente Leuven, een samenwerking tussen Mundia, Oxfam-Wereldwinkels Regio Leuven en Stad Leuven, voor het eerst 'De Faire Ronde' in Leuven. Tijdens een wandeling of fietstocht maak je kennis met handelaars die Lokaal, Ecologisch en Fair (LEF) denken én doen. Wie minstens vijf LEF-locaties bezoekt, maakt kans op een geschenkmand met LEF-producten ter waarde van 70 euro.


De Faire Ronde zag vorig jaar het licht binnen de nationale Faire Gemeente-campagne (voorheen FairTradeGemeenten). De trekkersgroep Faire Gemeente Leuven besloot om dit jaar ook in Leuven een eerste editie van De Faire Ronde te organiseren. De Faire Ronde is een ontspannende ontdekkingstocht voor jong en oud langs inspirerende eerlijke en duurzame handelaars als Oxfam-Wereldwinkel Leuven, Oxfam Tweedehands Bookshop Leuven, Biotoop, Oxfam-Wereldwinkel Heverlee, kaasmakerij Weigewijs, de Herpendalvallei, De Karwij en Wereldcafé.coop. "Op een sportieve en ludieke manier eerlijke handel, lokaal en globaal, in de kijker zetten, is een mooie manier om World Fair Trade Day door te brengen." zegt Leen Van Roey, educatief medewerker van Oxfam-Wereldwinkels Regio Leuven. "Eerlijke handel is immers de motor voor duurzame ontwikkeling." Lies Corneillie, schepen van mondiaal beleid, vult aan: "Leuven is al sinds 2006 onafgebroken FairTradeGemeente. Op World Fair Trade Day zetten we eerlijke handel in de kijker. Met De Faire Ronde willen we het aanbod breder bekendmaken. Leuven telt immers heel wat handelaars die ecologische en faire producten aanbieden. Als de Leuvenaars De Faire Ronde smaken, breiden we de tocht volgend jaar graag uit."


Praktisch

Deelnemers kunnen kiezen of ze de wandeling of fietstocht op eigen houtje aanvatten of kiezen uit ons aanbod op RouteYou. Starten doe je tussen 13.30 en 16.00 uur in Oxfam-Wereldwinkel Leuven, eindigen doe je voor 22.00 uur in Wereldcafé.coop waar je kan aansluiten bij het Oxjam-festival. Let wel: de LEF-locaties sluiten hun deuren om 18.00 uur. Meedoen aan de wedstrijd is optioneel: je maakt kans op de mooie prijs door op minstens vijf LEF-locaties een stempel te verzamelen en een meerkeuzevraag juist te beantwoorden.


De Faire Ronde Leuven is geschikt voor alle leeftijden en gratis. Wie snel inschrijft, krijgt een kleine verrassing. Je vindt alle informatie over De Faire Ronde Leuven op de website van Mundia en kan je hier ook inschrijven.
Een overzicht van alle speciaalzaken voor duurzame voeding en kleding in Leuven vind je op de website van Fairtrade in Leuven.