De regenboogvlag wappert op 17 mei

17 Mei 2022

De regenboogvlag wappert op 17 mei

"Er is helaas nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover de LGBTI-gemeenschap wereldwijd. We blijven ons dan ook inzetten voor de rechten van LGBTI samen met UniQue." - Lies Corneillie

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) vandaag wappert de regenboogvlag aan het Leuvense stadskantoor. Na een eerdere oproep van UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis en de stad wappert de vlag ook aan verschillende andere gebouwen, zoals het Politiehuis op de Philipssite. Een sterk signaal dat in Leuven iedereen zichzelf kan zijn en holebi- en transfobie niet getolereerd worden. Naar aanleiding van IDAHOT lanceert de stad ook het vervolg op de campagne 'Ik Sta Op', waarbij ze iedereen die getuige is van discriminatie - waaronder homo- en transfobie – oproept om tussen te komen. Vanavond is er een afterwork event met als gespreksthema 'Hoe omgaan met homo- en transfobie?'.

Stad Leuven draagt de mensenrechten en dus de rechten van de LGBTI-gemeenschap (holebi’s, transgenders en personen die twijfelen over hun geaardheid en genderidentiteit) hoog in het vaandel. Ook letterlijk. Burgemeester Mohamed Ridouani, schepen van gelijke kansen Lies Corneillie, Mister Gay Belgium Joren Houtevels en Wim Muylle van UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis hesen gisterenavond de regenboogvlag aan het stadskantoor naar aanleiding van IDAHOT.  

"Hiermee onderstrepen we dat Leuven een inclusieve stad is waar je jezelf mag zijn en je eigen keuzes mag maken, zonder gestigmatiseerd te worden. Dit vinden we heel belangrijk, daarom werken we actief aan het bestrijden van alle vormen van discriminatie en uitsluiting en zoeken we internationale samenwerking op met andere steden", aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

Met deze actie tonen het stadsbestuur en UniQue dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn. "Het is nog altijd nodig om die boodschap uit te dragen, want er is helaas nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover de LGBTI-gemeenschap wereldwijd. We blijven ons dan ook inzetten voor de rechten van LGBTI samen met UniQue", licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe.

Leuven kleurt alle kleuren van de regenboog

Eerder deze maand riepen UniQue en stad Leuven organisaties en bedrijven op om op 17 mei de regenboogvlag uit te hangen en zich zo solidair te tonen in de strijd tegen holebi- en transfobie. Verschillende bedrijven en organisaties gingen in op die oproep. Zo wappert de vlag aan verschillende gebouwen, zoals het Politiehuis op de Philipssite.

"Ook het onderwijs, de bedrijfswereld en andere organisaties besteden steeds vaker aandacht aan IDAHOT en we kregen van hen steeds meer vragen hierover. Daarom hebben we besloten om ook bij hen dit jaar een testproject uit te rollen en hen de mogelijkheid te bieden om hun deelname officieel te registreren op onze website www.idahot.be," zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis. "Zo kunnen ze het brede publiek informeren over hoe ze mensen uit onze gemeenschap ondersteunen."

In het Sint-Pieterscollege gaan ze nog een stapje verder. De school kleurt paars, uit solidariteit met de LGBTI-community, en de leerlingen komen gekleed in één van de regenboogkleuren. Het Sint-Pieterscollege werkte ook een inhoudelijk programma uit rond het thema.

'Ik Sta Op' tegen homo- en transfobie

De stad Leuven lanceert op IDAHOT ook het vervolg op de campagne 'Ik Sta Op'. Met deze campagne roept de stad wie getuige is van discriminatie op om op te staan, tussen te komen en elkaar te helpen. Met onder meer een filmpje over homofoob geweld roept ze iedereen die getuige is van homo- of transfobie op, om niet toe te kijken maar in te grijpen. De stad verdeelt ook nog steeds shoe tags waarmee je laat zien dat jij mee opstaat tegen discriminatie. Je vindt de shoe tags onder andere aan het onthaal in het stadskantoor, in de Leuvense bibliotheken en buurtcentra, het onthaal van OHL, KU Leuven en De Nomade. Op www.leuven.be/ikstaop vind je de volledige lijst verdeelpunten terug.
Maar liefst 4.500 leerlingen en leraren van GO! scholengroep Huis 11 in Leuven, Tienen en Landen zullen op IDAHOT een shoe tag dragen en in de lessen werken rond de thema’s diversiteit en discriminatie.

Afterwork event

Vanavond 17 mei om 17 uur organiseert de stad tenslotte een afterwork event in bibliotheek Tweebronnen met als gespreksthema 'Hoe omgaan met homo- en transfobie?'. Iedereen is van harte welkom, inschrijven is niet nodig. Meer informatie op leuven.be/idahot-day.