Tien tuinrangers brengen Leuvense tuinen tot leven
23 Maart 2021
"Ook wie op een appartement met een beperkt terras- of balkontuintje woont, kan een beroep doen op de tuinrangers." - David Dessers
Samen met Inverde leidde de stad Leuven de voorbije weken tien tuinliefhebbers op tot tuinranger. Na deze opleiding staan ze paraat om Leuvenaars advies te geven voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderd klimaat. Leuvenaars kunnen vanaf nu een gratis tuinadvies aanvragen, ook wie op een appartement met een beperkt terras- of balkontuintje woont.
Eind oktober selecteerde Inverde samen met stad Leuven tien Leuvense vrijwilligers om zich te ontpoppen tot tuinranger. De tuinrangers zullen dit voorjaar, vanaf de coronamaatregelen het toelaten, Leuvenaars laagdrempelig en gratis advies op maat geven om hun tuinen biodiverser en klimaatrobuuster te maken. Ze geven onder andere advies over hoe je afval kan verwerken in een kringlooptuin en hoe je voor altijd komaf maakt met het gebruik van pesticides, insecticiden en andere chemicaliën. Daarnaast leren ze je hoe je lokale fauna meer kansen geeft door te investeren in inheems plantengoed en hoe je je tuin bestand maakt tegen natte winters en droge zomers. Wie een gratis tuinadvies wil aanvragen, kan dat vanaf nu via deze website.
"Veel mensen willen hun tuin wel natuurvriendelijker maken, maar weten niet waar te beginnen. De tuinrangers zullen hen helpen met tal van tips, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat vogels en vlinders de weg weer vinden naar je stadstuintje", licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe. "Door de coronacrisis waarderen heel wat mensen hun tuin meer dan tevoren. Een tuin met meer leven is niet alleen fijn. Natuurvriendelijke tuinen zijn ook beter bestand tegen hitte en droogte waardoor je tijdens een hete zomer niet de hele tijd tegen een uitgedroogde, rossige gazon aankijkt. Bovendien zullen ook Leuvenaars die op een appartement wonen met een beperkt terras- of balkontuintje in plantenbakken een beroep kunnen doen op onze tuinrangers."
Belangrijke rol van tuinen
Een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. Twee miljoen tuinen beslaan 9% van Vlaanderen (ter vergelijking: natuurgebieden 3%, bossen 11%). "Voor Leuven en de aangrenzende gemeenten wordt gemiddeld 9,4% van de oppervlakte ingenomen door tuinen. Tuinen spelen dus een belangrijke rol om onze stad biodiverser en klimaatbestendig te maken", aldus Dessers.
Een initiatief van Inverde
De tien Leuvense vrijwilligers maken deel uit van het Tuinrangersproject van Inverde, het opleidingsbedrijf van het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Leuven is één van de deelnemende pilootsteden. Met dit project wil Inverde tegen 2022 het geheel van Vlaamse tuinen omvormen tot het grootste natuurgebied van Vlaanderen. Iedereen met een eigen stukje groen kan meedoen, gewoon door zijn eigen tuin of tuintje een beetje natuurvriendelijker in te richten.
Green Deal Natuurlijke tuinen
Het behouden en vergroten van de biodiversiteit staat in Leuven hoog op de agenda. Met de ondertekening van de Green Deal Natuurlijke tuinen van de Vlaamse overheid in 2020 engageert Leuven zich om de biodiversiteit in (privé)tuinen te verhogen en het draagvlak ervoor te versterken.
Het Tuinrangers-project is niet het enige initiatief dat feilloos aansluit bij deze Green Deal. "Inwoners van Leuven die een groendak, geveltuintje of groenslinger aanleggen of hun voortuin vergroenen, kunnen rekenen op een premie van de stad", besluit Dessers. Daarnaast biedt de stad haar inwoners onder andere workshops composteren of kringlooptuinieren aan en moedigt ze hen aan om inheems plantengoed te kopen via de 'Behaag je tuin'-campagne.