Stad Leuven breidt betalende parkeerzone uit

14 Februari 2023

Stad Leuven breidt betalende parkeerzone uit

"Zo komt er meer ruimte vrij voor onze inwoners en bieden we een antwoord op het nijpende tekort aan parkeerplaatsen voor onze bewoners" - David Dessers

Op 15 maart breidt stad Leuven de betalende parkeerzone uit. In het grootste deel van de binnenstad en de ring moet je dan betalen als je op straat parkeert, tenzij je bijvoorbeeld een bewonerskaart hebt. Tegelijkertijd voert de stad een gedeeltelijke indexering van het parkeertarief door en kost een uur parkeren 2,5 euro. De stad wil zo parkeerplaatsen vrijhouden voor bewoners en het zoekverkeer verminderen. Wie in het voetgangersgebied, de betalende of autoluwe zone woont, kan vanaf 15 maart parkeervouchers aanvragen ter waarde van 200 gratis parkeeruren. Die kunnen bewoners onder andere schenken aan hun bezoekers zodat die onbezorgd in de buurt kunnen parkeren. Bepaalde zorgverleners kunnen vanaf 15 maart met een parkeerkaart voor zorgverleners onbeperkt in tijd parkeren in de betalende, blauwe en autoluwe zone als ze er patiënten aan huis bezoeken. 

Vanaf 15 maart breidt de bestaande betalende parkeerzone van Leuven uit. In het grootste deel van de binnenstad en op de ring moet je dan betalen als je op straat parkeert. In de autoluwe zone en het voetgangersgebied verandert er niets. "Ons openbaar domein heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. We willen bezoekers het liefst zo snel mogelijk afleiden naar parkeergarages. Daar kunnen ze hun auto vaak ook goedkoper en voor langere tijd kwijt. Zo komt er meer ruimte vrij voor onze inwoners en bieden we een antwoord op het nijpende tekort aan parkeerplaatsen voor onze bewoners", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers.

Wie kort in de stad moet zijn, kan ook nog steeds 30 of 45 minuten gratis parkeren op één van de 155 shop-and-go-plaatsen. Het gratis kwartiertje parkeren blijft bestaan en je kan er tweemaal per dag gebruik van maken.

Gedeeltelijke indexering

Daarnaast indexeert de stad vanaf 15 maart het parkeertarief gedeeltelijk. De parkeertarieven gaan omhoog van 2 euro naar 2,50 euro per uur. "De tarieven worden gedeeltelijk aangepast aan de inflatie. De tarieven zijn al meer dan tien jaar - sinds 2009 - niet meer aangepast en liggen nog steeds lager dan de index. Bovendien betaal je nog steeds minder dan in heel wat andere centrumsteden", duidt schepen Dessers. "En we willen toch nog eens benadrukken dat je als bezoeker in veel gevallen goedkoper af bent wanneer je kiest voor een parkeergarage."

Je kan betalen aan een van de parkeerautomaten, via de app of via sms. Als je betaalt via de app van 4411 of Yellowbrick of via sms, betaal je ook transactiekosten. Afhankelijk van de zone mag je er maximaal 2 of 4 uur parkeren. Die informatie vind je op de parkeerautomaten en infoborden. Op het Sint-Jacobsplein verhoogt de stad de maximale parkeerduur en mag je voortaan maximaal 6 uur in plaats van 4 uur parkeren.

Als je de maximale parkeertijd bereikt hebt, zal je voortaan een kwartier moeten wachten vooraleer je een nieuwe parkeersessie kan opstarten in diezelfde zone.

Parkeerkaart voor bewoners

Wie in het voetgangersgebied, een blauwe, betalende of autoluwe zone woont, kan onder bepaalde voorwaarden een bewonerskaart aanvragen. Daarmee kunnen bewoners in bepaalde zones onbeperkt in de tijd parkeren. Wie al zo’n bewonerskaart heeft, kan die gewoon blijven gebruiken. Per adres kun je twee parkeerkaarten aanvragen. Meer informatie hierover vind je op leuven.be/parkeerkaart-voor-bewoners.

Parkeervouchers voor bewoners

​"We introduceren twee nieuwigheden: een contingent van 200 gratis parkeeruren voor de bezoekers van onze inwoners uit de betalende zone, het voetgangersgebied en de autoluwe zone en het toepassingsgebied van de huidige parkeerkaart voor zorgverstrekkers wordt uitgebreid", aldus schepen Dirk Vansina. "Zo maken we het wonen in de binnenstad comfortabeler."

Wie in het voetgangersgebied, de autoluwe zone of de betalende zone woont, kan vanaf 15 maart parkeervouchers aanvragen ter waarde van 400 parkeeruren, waarvan 200 uren gratis en 200 uren betalend. Die kunnen bewoners zelf gebruiken, bijvoorbeeld voor voertuigen waarvoor ze geen bewonerskaart kunnen krijgen, of ze kunnen ze schenken aan hun bezoekers zodat die onbezorgd in hun buurt kunnen parkeren. "Soms zijn dat vaste bezoekers zoals grootouders die op de kleinkinderen komen passen. Of een hulpbehoevende senior die geregeld een poetshulp of mantelzorger over de vloer krijgt. Daarvoor vonden we een tegemoetkoming wel op zijn plaats, want we willen hen niet nodeloos op kosten jagen", aldus Dessers.

Het zijn digitale parkeervouchers die je moet activeren via app of sms om te gebruiken. De parkeerder betaalt een transactiekost voor die activering. De parkeervouchers zijn 13 maanden geldig vanaf de aanvraag en kunnen vanaf 15 maart online of in het stadskantoor aangevraagd worden.

Alle informatie over de parkeervouchers vind je op www.leuven.be/parkeervouchers.

Parkeerkaart voor zorgverleners

Vanaf 15 maart kunnen zorgverleners met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers langer en op meer plaatsen parkeren. Bepaalde zorgverstrekkers kunnen momenteel met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers maximaal 1 uur gratis parkeren in de autoluwe zone. Vanaf 15 maart komt daar verandering in. Vanaf dat moment zullen ze met deze kaart niet alleen in de autoluwe zone, maar ook in de blauwe en betalende zone kunnen parkeren, als ze daar patiënten aan huis bezoeken en dit voor onbeperkte duur. "Op die manier willen we het zorgverleners makkelijker maken om de zorg voor hun patiënten op te nemen. Ze kunnen makkelijker in de buurt van hun patiënten parkeren", besluit schepen Dessers.