Groen wil dat stad Leuven kiest voor kraantjeswater

28 Mei 2013

Tijdens de gemeenteraad gisteren diende Groen een voorstel in om kraantjeswater te promoten. Ons voorstel hield niet alleen in dat de stad actief campagne zou opzetten ter promotie van kraantjeswater, maar ook dat de stad zelf kraantjeswater zou voorzien op zijn activiteiten in plaats van flessenwater. Het was raadslid Thomas Van Oppens die het voorstel indiende. Waarom zijn wij zo fervent fan van kraantjeswater? Ecologisch: Kraantjeswater is minder vervuilend dan flessenwater en stoot zo'n 500 keer minder CO2 uit. Het is dus de logische keuze voor een stad die klimaatneutraal wilt gaan.

  • Financieel: Flessenwater is minstens 50 maal zo duur als kraantjeswater. Hierop besparen zorgt ervoor dat we niet op écht belangrijke zaken moeten besparen.
  • Gezondheid: Kraantjeswater moet voldoen aan hogere kwaliteitsnormen dan flessenwater.
  • Smaak: in blinde tests slagen deelnemers er niet in kraantjeswater te onderscheiden van het meeste flessenwater.

Voldoende argumenten volgens ons om het voorstel te aanvaarden. Maar om zeker te zijn heeft Jong Groen (onder leiding van Gert-Jan Abrams en Anna Vanhole) elke fractie een fles water cadeau gedaan. Deze was natuurlijk gevuld met fris water uit een kraan in het gemeentehuis. Tijdens de raad genoten zowel de open-VLD als de SP.a-fractie duidelijk van het aangeboden water.

Op het einde van de raad werd het punt pas behandeld. En initieel waren de reacties heel positief. Ook bij de meerderheid waren er raadsleden die het een goed idee vonden om kraantjeswater te serveren op gemeenteraden en commissies. Ook schepen Ridouani was positief.

Zodra bleek dat er moest gestemd worden over het voorstel, werd de steun wel kleiner. Schepen Ridouani stelde dat er een 'kost' zou zijn voor het uitvoeren van deze maatregel. "Wie gaat deze karaffen vullen?" Merkwaardig argument. Zou het dan zoveel duurder zijn om de persoon die anders sowieso flessen moet gaan halen nu een karaf te laten vullen?

Burgemeester Tobback ging nog een stap verder: "Dit zou dus betekenen dat we kraantjeswater moeten serveren op recepties? Dan moeten wij natuurlijk zeggen dat wij dat serveren? Ik denk niet dat we op die manier goed zullen overkomen. Dit is te radicaal." Andermaal een merkwaardig argument. Zouden mensen die per se flessenwater willen op zo'n moment niet slecht overkomen? En is kiezen voor een oplossing die veel minder energie en kostbare grondstoffen gebruikt niet veeleer 'normaal' voor een stad die zegt klimaatneutraal te willen zijn?

Hoewel er steun was bij leden van de meerderheid, stemden SP.a en CD&V toch tegen, samen met het VB. NVA onthield zich, en Open VLD en Groen stemden voor. Schepen Ridouani stelde nadien nog voor om samen met ons een algemeen plan uit te werken. Wij zijn klaar, en wachten op een concreet voorstel.

Thomas Van Oppens, gemeenteraadslid