Leuven organiseert derde Week van de Mensenrechten
30 November 2023
"Met een uitgebreid programma willen we het draagvlak voor mensenrechten bij de Leuvenaars verder versterken." - Lies Corneillie
Dit jaar organiseert stad Leuven van zaterdag 2 tot zondag 10 december voor de derde keer de Week van de Mensenrechten. Met een reeks interessante activiteiten zet de stad het belang van mensenrechten centraal. Op de slotdag, zondag 10 december, vieren we in de namiddag de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens én krijgt Leuven de titel van Mensenrechtenstad.
De Week van de Mensenrechten vindt plaats in het kader van 'Leuven wordt Mensenrechtenstad'. "In 2021 engageerden we ons samen met KU Leuven en met de steun van Amnesty International Vlaanderen en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM) om op 10 december 2023 Mensenrechtenstad te worden", schetst schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.
"Als Mensenrechtenstad zullen we de mensenrechten expliciet hanteren als ijkpunt en leidraad in het beleid. We willen ons zo aansluiten bij een grotere beweging van steden die overtuigd zijn dat lokale overheden een belangrijke rol spelen in het realiseren, beschermen en verdedigen van mensenrechten, zeker wanneer die meer en meer onder druk komen te staan. De actualiteit maakt meer dan ooit duidelijk dat dat broodnodig is."
Drie pijlers staan daarbij centraal: het realiseren en expliciteren van mensenrechten, het draagvlak voor mensenrechten bij het brede publiek versterken en mensenrechten en hun verdedigers verdedigen.
Programma
Tijdens de Week van de Mensenrechten kan je mee opkomen voor mensenrechten en het thema verkennen. "Met een uitgebreid programma willen we het draagvlak voor mensenrechten bij de Leuvenaars verder versterken", aldus Corneillie. Op 2 december trekt een Mars voor Mensrechten door de straten van Leuven met theater, dans en een straatfanfare. Op verschillende momenten en locaties kan je deelnemen aan schrijfacties van Amnesty International. Je schrijft dan brieven of kaartjes om mensen die onterecht gevangen zitten, vrij te krijgen. Op 6 december is er een beiaardconcert voor mensenrechten. Universiteitsbeiaardier Luc Rombouts speelt muziek die verbonden is met mensenrechten, vrede en inclusie. Deelname aan het merendeel van de activiteiten is gratis, inschrijven is niet nodig. Een volledig overzicht van de activiteiten vind je hier.
Leuven wordt Mensenrechtenstad
"We werken een hele week toe naar zondag 10 december. Dan vieren we de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en maken we met geëngageerde Leuvenaars werk van mensenrechten. Tijdens een plechtige ceremonie krijgen we dan ook de titel van Mensenrechtenstad. Dat wordt een bijzonder moment want we hebben er drie jaar lang naartoe gewerkt", vertelt schepen Corneillie.
Iedereen is op 10 december tussen 13 en 17 uur van harte welkom in OPEK. Er zijn thematische workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Daarnaast kun je met het vernieuwde 'Got Your Back'-spel leren hoe te reageren wanneer iemand in je omgeving slachtoffer wordt van racisme of discriminatie. Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen, gaat in een lezing in op waarheidsverval, polarisatie en depluralisatie.
De ceremonie 'Leuven wordt Mensenrechtenstad en maakt werk van mensenrechten' start om 15 uur. Moderator Esohe Weyden laat burgemeester Mohamed Ridouani, rector Luc Sels en schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie Leuven Mensenrechtenstad toelichten. Samen met Eva Brems, Martien Schotsmans en Stephan Parmentier (de mensenrechtenexperten die het Leuvense stadsbestuur in 2019 opriepen om Mensenrechtenstad te worden) kijken we kritisch naar de vorderingen en naar de manieren waarop Leuven verder werk zal maken van mensenrechten. Spoken-word-artieste Farida Zaouad sluit af met een poëtische performance speciaal voor deze gelegenheid. Deelname is gratis, maar inschrijven is aangewezen en kan op de website van de stad.