Aanvraag geveltuin wordt eenvoudiger in Leuven

03 Oktober 2023

Aanvraag geveltuin wordt eenvoudiger in Leuven

"Geveltuintjes maken onze stad niet alleen mooier, ze dragen ook bij aan het behoud van de biodiversiteit en maken onze stad bestand tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Meer dan redenen genoeg dus om je woning in een groen jasje te steken!" - David Dessers

Al sinds 2015 kunnen Leuvenaars met een eigen woning bij de stad een vergunning aanvragen om een stuk stoep voor hun deur te ontharden en er een geveltuintje aan te leggen. Vandaag vind je in de Leuvense straten al heel wat mooie geveltuintjes. Voor veel Leuvenaars blijkt de stap om een geveltuintje aan te vragen echter nog groot. Daar brengt de stad vanaf nu verandering in. Ze vereenvoudigt de regelgeving en aanvraagprocedure voor de geveltuinen.  

Op plekken waar dat kan, onthardt de stad het openbaar domein om er extra groen aan te planten. Ook Leuvenaars met een eigen woning kunnen hun steentje bijdragen door een geveltuintje aan te planten. Een geveltuin is een (klim)plant die groeit in een plantgat in het voetpad op openbaar domein. "In bepaalde straten vind je intussen prachtige geveltuinen. Ze brengen veel sfeer en kleur in het straatbeeld en dat werkt aanstekelijk. Hoewel veel Leuvenaars interesse tonen in zo'n geveltuintje, merken we toch dat sommigen nog afhaken bij de aanvraagprocedure die ze moeten doorlopen. Daar brengen we vanaf nu verandering in. Sinds 1 oktober heb je namelijk geen vergunning meer nodig om je geveltuintje aan te leggen, tenzij het over een beschermd erfgoedpand gaat", vertelt schepen van openbaar groen Wadera. 

Enkel nog premie aanvragen ​

​Leuvenaars die een geveltuin maken, kunnen hier ook een premie voor krijgen van de stad van 25 euro. De aanvraag hiervoor kan je indienen via de website van de stad Leuven. Wie hulp nodig heeft bij het aanleggen van het geveltuintje, kan daarvoor terecht bij Wonen en Werken. "Eens de geveltuin geplant is, kan je de premie aanvragen. Een foto bezorgen volstaat als bewijsstuk. En als we straten heraanleggen kijken we met de bewoners of we direct een geveltuin kunnen aanleggen", aldus schepen Wadera. 

Groter formaat ​

​Vanaf nu is het ook toegelaten om een bredere geveltuin aan te leggen. De maximale breedte van de gevel tot straatkant bedroeg tot nu maximum 30 cm. Nu wordt dat 60 cm (mits je 120 cm van het voetpad kan vrijhouden). De lengte van de geveltuin kies je als bewoner vanaf nu zelf, maar mag maximaal tot op de scheiding met je buur. "We kregen van veel Leuvenaars de vraag of hun geveltuin niet wat langer en breder mag. We zien in andere steden dat dit tot prachtige resultaten leidt", zegt Wadera. ​ 

"Klimplanten zijn niet alleen mooi, ze brengen ook verkoeling tijdens hete zomers en nemen fijn stof op", vertelt schepen van klimaat en biodiversiteit David Dessers. "Geveltuintjes maken onze stad niet alleen mooier, ze dragen ook bij aan het behoud van de biodiversiteit en maken onze stad bestand tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Meer dan redenen genoeg dus om je woning in een groen jasje te steken!" 

 "We hopen in de toekomst ook meer en bredere groene gevels te krijgen in Leuven. Want iedere bewoner die dat wenst, moet mee kunnen bijdragen aan een groene en meer leefbare stad. Zo maken we echt het verschil", besluit schepen Wadera.