Buurtbewoners en lagere school van Terbank in Heverlee maken al 20 jaar samen compost
25 Mei 2023
"Hoe minder gft er moet opgehaald worden, hoe beter voor het milieu. Het afval wordt omgezet in een bruikbare grondstof voor de tuin. Buren die wel een tuin hebben, kunnen bijvoorbeeld de compost gebruiken." - Thomas Van Oppens
Sinds 2003 composteren buurtbewoners en leerlingen en leerkrachten van lagere school Terbank in Heverlee samen op een stukje grond van de school. Gisterenavond vierden ze hun 20-jaar lange, unieke samenwerking. Het initiatief kwam destijds van de buurtbewoners die een oplossing zochten voor het bijhouden van hun gft-afval in een appartement. Het project krijgt de steun van de stad Leuven en groeide uit tot een unieke ontmoetingsplek waar duurzaamheid en sociaal contact centraal staan.
In 2003 contacteerden enkele buurtbewoners die moeite hadden met het bijhouden van hun gft-afval in appartementen. De stad haalt gft-afval om de twee weken op, maar voor Leuvenaars die geen terras of balkon hebben kan dit in de zomer al snel tot onaangename geuren leiden. Daarom stelde de stad voor om een buurtcompostering op te starten. Samen met enkele geëngageerde vrijwilligers en lagere school Terbank kwam een gezellige wijkcompostering tot stand. Terbank stelde een stukje grond ter beschikking, en stad Leuven zorgde voor de inrichting van het parkje met een omheining, tuinhuis, verharding, picknicktafel, compostbakken en gereedschap.
"De duurzame meerwaarde van dit soort projecten mag niet onderschat worden. Door te composteren verklein je de afvalberg als je weet dat gft ongeveer 50% uitmaakt van huishoudelijke afvalberg. Er valt bij deze fractie dus heel wat winst te halen. Hoe minder gft er moet opgehaald worden, hoe beter voor het milieu", licht schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens toe. "Doordat de omliggende bewoners hun eigen gft-afval composteren wordt het afval omgezet in een bruikbare grondstof voor de tuin. Buren die wel een tuin hebben, kunnen bijvoorbeeld de compost gebruiken. Zo sluiten ze onmiddellijk 'de cirkel'. "Compost geeft de bodem meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. Dat is in tijden van klimaatverandering waarbij periodes van hevige regenval en extreme droogte elkaar afwisselen, erg belangrijk", vult schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan.
"Compost geeft de bodem meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. Dat is in tijden van klimaatverandering waarbij periodes van hevige regenval en extreme droogte elkaar afwisselen, erg belangrijk." - David Dessers
Duurzame ontmoetingsplaats
Wijkcompostering Terbank is een unieke samenwerking tussen de school en de buurtbewoners. "In verschillende steden en gemeenten worden buurtcomposteringen opgestart, maar niet altijd met evenveel succes. Zo moesten ook wij de afgelopen jaren eerst enkele watertjes doorzwemmen. In het begin hadden we bijvoorbeeld kippen in ons tuintje, maar die vielen helaas ten prooi aan enkele vossen of marters. Daarnaast kampten we met een rattenplaag maar die kon dankzij hulp van stad Leuven gelukkig bestreden worden. Het is een kwestie van trouwe vrijwilligers en goede afspraken. Intussen zijn we 20 jaar verder en houden we met zes vrijwilligers twee keer per week een halfuur onze tuin open en komen we er composteren", aldus vrijwilliger Diane Abs.
Naast de betrokkenheid van de school kunnen de vrijwilligers ook rekenen op de nabijgelegen woonvoorziening en ondersteuningsdienst voor personen met een verstandelijke of meervoudige handicap Alvinnenberg. Zo houdt Tom, een van hun bewoners, op maandagen in de zomer het parkje open.
Zelf leren composteren
Wie zelf ook wilt composteren en de kneepjes van het vak wilt leren, kan op 3 juni in de Kruidtuin terecht voor een demonstratie composteren. Meer informatie vind je op leuven.be/demonstratie-composteren.
Je kan ook een workshop 'Thuiscomposteren' volgen op 27 mei en 24 juni. In deze workshop leert compostmeester Fred je hoe je succesvol aan de slag gaat met compostbakken en -vaten en hoe je tuinafval verwerkt. Meer informatie op leuven.be/thuiscomposteren.
Wie ook met zijn of haar buurt wilt composteren, kan terecht bij [email protected]. Je kan ook samen met je buren een buurtmoestuin opstarten. Alle informatie hierover vind je op leuven.be/buurtmoestuin.