Vredesbeiaard viert vijfde verjaardag op 11 november 2023

07 November 2023

Vredesbeiaard viert vijfde verjaardag op 11 november 2023

"De Vredesbeiaard is een belangrijk symbool van hoop en herinnert ons op muzikale wijze aan het belang van wereldvrede. [Hij] draagt al vijf jaar lang dagelijks die cultuur van vrede en geweldloosheid uit. Het belang daarvan mogen we niet onderschatten." - Lies Corneillie

Dit jaar viert de Vredesbeiaard in Abdij van Park zijn vijfde jubileum. Na een crowdfundingscampagne is het instrument ingehuldigd op 11 november 2018, 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Vredesbeiaard groeide uit tot een vaste muzikale waarde in de omgeving en is elke dag opnieuw een krachtig symbool van vrede en verzoening. Hoogtepunten van de jubileumviering zijn een vredesconcert met sopraan Noémie Schellens en beiaardier Luc Rombouts en een samenzangmoment bij kaarslicht.

"Vijf jaar Vredesbeiaard willen we vieren samen met de gemeenschap die rond het instrument ontstond, de buurt en de vele schenkers die de reconstructie van deze beiaard mogelijk maakten", vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. "Daarnaast willen we dit jubileum aangrijpen als moment voor reflectie over oorlog, vrede en verzoening."

Symbool van vrede en verzoening

De Vredesbeiaard is een replica van de abdijbeiaard uit 1730, die in 1811 naar de Sint-Pieterskerk verhuisde en daar werd verwoest tijdens de Brand van Leuven. De replica kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking tussen de steden Leuven en Neuss aan de Rijn (Duitsland). Kort voor de herdenkingsactiviteiten rond WO I ontdekte Jens Metzdorf, stadsarchivaris van Neuss, dat een bataljon uit zijn stad een belangrijke rol gespeeld had in de verwoesting van Leuven in 1914. Uit de contacten tussen beide steden die daarna ontstonden en het samenwerkingscharter dat ze ondertekenden in 2016, groeide het project van de Vredesbeiaard in de Abdij van Park.

Meer dan 300 grote en kleine schenkers uit Neuss en Vlaanderen droegen bij tot het instrument. Tijdens de inhuldiging gaf het gemeentebestuur van Neuss de zogenaamde verklaring van Neuss aan toenmalig burgemeester Louis Tobback. Hierin verklaart het gemeentebestuur dat het de collectieve Duitse schuld van de Brand van Leuven op zich neemt.

"De vredesbeiaard is een belangrijk symbool van hoop en herinnert ons op muzikale wijze aan het belang van wereldvrede. Als vredes- en mensenrechtenstad laten we die boodschap van vrede luid weerklinken", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "We organiseren jaarlijks activiteiten op de internationale dag van de vrede en Wapenstilstand. De Vredesbeiaard draagt al vijf jaar lang dagelijks die cultuur van vrede en geweldloosheid uit. Het belang daarvan mogen we niet onderschatten."

Programma jubileumviering

Op zaterdag 11 november om 13 uur speelt Arie Abbenes, ere-stadsbeiaardier van Utrecht (NL) en muzikaal adviseur van het Vredesbeiaardproject, een concert op de Vredesbeiaard met barokmuziek uit de Lage Landen. De Vredesbeiaard is immers een replica van het 18e-eeuwse instrument van de bekende, Nederlandse klokkengieters Noorden en De Grave.

Om 16 uur volgt een bijzonder duoconcert van sopraan Noémie Schellens en beiaardier Luc Rombouts. De zangstem zal net als de beiaard weerklinken over de Abdij van Park. De Vrienden van de Abdij van ’t Park leiden luisteraars op het ritme van de muziek door het abdijdomein. Er zijn ook zitplaatsen voorzien in de abtstuin. Aansluitend om 17 uur zingt het publiek onder leiding van sopraan Noémie Schellens samen voor vrede met kaarslicht op het Neerhof.

In de Tiendenschuur vindt de hele dag de expo 'Vrouwen en Vrede' plaats met werk van Leuvense kunstenaressen zoals Liliane Versluys, Yo Vandevenne en Jonny Kiggen. De expo is een organisatie van de Leuvense Vredesbeweging en is vrij toegankelijk.

Naar aanleiding van deze jubileumviering organiseert KU Leuven Metaforum op donderdag 9 november een middaggesprek met als onderwerp 'Oorlog en vrede rond de kerktoren. De vredesbeiaard en de neutraliteit van het openbare klankdomein.' Sprekers zijn beiaardier Luc Rombouts en professor publiek recht Koen Lemmens.