Tuinadviezen in Leuven verlengd wegens groot succes
21 Maart 2023
"Sinds de start gaven de tuinrangers maar liefst 447 adviezen, goed voor een tuinoppervlakte van meer dan 16 hectare in stedelijke omgeving. We kunnen dus van een echt succesverhaal spreken." - David Dessers
Stad Leuven en Inverde leidden begin 2021 tien tuinliefhebbers op tot tuinranger. De tuinrangers geven tuinadvies bij mensen thuis en hielpen de voorbije twee jaar meer dan 400 Leuvenaars aan een meer natuurvriendelijke tuin. Dat is een tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat. Wegens het succes heeft de stad beslist om het aanbod te verlengen tot 2025.
Twee jaar geleden stapte Leuven als pilootstad in het Tuinrangerproject van Inverde. Tuinrangers geven Leuvenaars met een tuin, terras of balkontuintje gratis advies op maat over hoe ze hun tuin biodiverser en klimaatrobuuster kunnen maken. "Sinds de start gaven de tuinrangers maar liefst 447 adviezen. De tuinen waar advies voor werd gegeven, zijn samen goed voor een oppervlakte van meer dan 16 hectare, een niet te onderschatten gebied in een stedelijke omgeving. We kunnen dus van een echt succesverhaal spreken", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.
Naast de individuele tuinbezoeken zette de stad de tuinrangers ook in voor een meer collectieve aanpak. Zo pakten de tuinrangers vorig jaar wijk de Spaanse Kroon aan. Door op wijkniveau te werken wordt er, naast de meerwaarde van geïsoleerde privétuintjes, nog meer impact gecreëerd.
Omwille van het succes van de tuinrangers heeft de stad nu beslist om het aanbod te verlengen tot 2025. "Komende drie jaar blijven we de tuinrangers inschakelen om onze inwoners gratis te adviseren over de inrichting van hun tuinen", aldus de schepen.
Over de tuinadviezen
De tuinrangers leggen uit hoe je afval kan verwerken in een kringlooptuin en hoe je voor altijd komaf maakt met het gebruik van pesticides, insecticiden en andere chemicaliën. Daarnaast leren ze je hoe je lokale fauna meer kansen geeft door te investeren in inheems plantengoed en hoe je je tuin beter bestand maakt tegen natte winters en droge zomers. "Stadstuinen leveren bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan het behoud van bijen en vlinders, die van groot belang zijn voor de bestuiving van planten. Ook vogels en andere dieren kunnen hier een veilige plek vinden. Zelfs kleine tuinen in de stad zoals dak- en balkontuinen dragen bij aan het verminderen van hittestress en verbeteren de luchtkwaliteit. Bovendien leveren tuinen een belangrijke bijdrage aan het opvangen en vasthouden van regenwater. In een stad die opwarmt, houden we best zoveel mogelijk water bij en tegelijkertijd verbeteren die tuinen ook de waterkwaliteit", besluit schepen Dessers.