Stad Leuven verlengt tuinsafari’s wegens succes

28 Februari 2022

Stad Leuven verlengt tuinsafari’s wegens succes

"In Leuven en de aangrenzende gemeenten wordt gemiddeld 9,4% van de oppervlakte ingenomen door tuinen. Tuinen spelen dus een belangrijke rol om onze stad biodiverser en klimaatbestendig te maken." - David Dessers

Stad Leuven en Inverde leidden vorig jaar tien tuinliefhebbers op tot tuinranger. Zij gaven sinds de start van het project aan 217 Leuvenaars gratis advies voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderd klimaat. Wegens grote belangstelling biedt stad Leuven ook dit jaar opnieuw tuinsafari’s aan. 

Een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. Twee miljoen tuinen beslaan 9% van Vlaanderen. Ter vergelijking: natuurgebieden zijn goed voor 3% en bossen 11% van het Vlaamse grondgebied. "In Leuven en de aangrenzende gemeenten wordt gemiddeld 9,4% van de oppervlakte ingenomen door tuinen. Tuinen spelen dus een belangrijke rol om onze stad biodiverser en klimaatbestendig te maken", aldus schepen van klimaat en duurzaamheid Dessers.

Vorig jaar stapte Leuven als een van de negen pilootgemeenten in het tuinrangerproject van Inverde. Met dit project wil Inverde het geheel van Vlaamse tuinen omvormen tot het grootste natuurgebied van Vlaanderen. Iedereen met een eigen stukje groen kan meedoen, gewoon door zijn eigen tuin of tuintje een beetje natuurvriendelijker in te richten. Meer dan dertig steden en gemeenten sloten zich ondertussen aan bij het project.

Op tuinsafari met een tuinranger

Tuinrangers geven, tijdens zogenaamde tuinsafari’s, Leuvenaars met een tuin, terras of balkontuintje gratis advies op maat over hoe ze hun tuin biodiverser en klimaatrobuuster kunnen maken. Ze leggen uit hoe je afval kan verwerken in een kringlooptuin en hoe je voor altijd komaf maakt met het gebruik van pesticides, insecticiden en andere chemicaliën. Daarnaast leren ze je hoe je lokale fauna meer kansen geeft door te investeren in inheems plantengoed en hoe je je tuin beter bestand maakt tegen natte winters en droge zomers.

"Vorige zaterdag gingen we mee op safari bij een Leuvenaar met een kleine tuin in de Matadiwijk. Tuinranger Patrick Vanderhulst gaf specifiek en gericht advies over onder andere ontharding en gaf tips over hoe de tuin aantrekkelijker kon gemaakt worden voor vogels en vlinders", vertelt schepen Dessers.

"Van de meer dan dertig deelnemende gemeenten was Leuven vorig jaar koploper in absolute cijfers wat het aantal tuinsafari’s betreft. Hoewel er omwille van corona vorig jaar lang geen persoonlijke bezoeken mochten plaatsvinden, gingen er toch nog 217 tuinsafari’s door", licht Werner Van Craenenbroeck, projectleider Tuinrangers bij Inverde, toe. "Ondertussen blijven de aanvragen binnenlopen. Omdat het enthousiasme en de belangstelling zo groot zijn, zetten we de safari’s dit jaar verder en hopen we om dit aantal op te krikken naar minstens 500", vult schepen Dessers aan. "De tuinrangers pakken momenteel ook wijk de Spaanse Kroon aan. Door op wijkniveau te werken zorgen we, naast de meerwaarde van geïsoleerde privétuintjes, voor een nog grotere impact."

Gratis webinar

Geen tuinranger nodig maar toch nood aan wat advies? Op 31 maart en 21 april, telkens om 19.30 uur, organiseert Inverde een webinar 'Klimaatslim en natuurvriendelijk tuinieren voor beginners'. Daarin geven tuinrangers tien gouden tips voor een tuin die werkt als een spons bij zware regen en langer groen blijft in droge periodes. Deelnemers leren ook wat ze kunnen doen voor een volgeboekt bijenhotel en een tuin vol vogels en vlinders. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Dat kan via www.leuven.be/tuinrangers.