Leuvense strooidiensten rukken uit

30 November 2023

Leuvense strooidiensten rukken uit

"We maken in eerste instantie alle busroutes en grote veelgebruikte fietspaden sneeuw- en ijzelvrij, daarna alle hellingen en kleinere veelgebruikte fietspaden en vervolgens de andere grote straten en afgelegen fietspaden" - Thomas Van Oppens.

Vanochtend reden de strooiwagens van de stad Leuven voor het eerst deze winter uit. Ze begonnen aan hun ronde om 3 uur vannacht. Vier strooiwagens voor de wegen en drie strooiwagens specifiek voor fietspaden maakten de wegen veilig berijdbaar. De strooidiensten volgen ook de rest van de winter de weersvoorspellingen op de voet op en rijden uit wanneer nodig.

De stad heeft vannacht op de meeste gemeentewegen, kruispunten en drukke fietspaden gestrooid. "Wanneer onze strooidiensten uitrijden, dan maken ze in eerste instantie alle busroutes en grote veelgebruikte fietspaden sneeuw- en ijzelvrij. Daarna komen alle hellingen en kleinere veelgebruikte fietspaden aan bod. Vervolgens krijgen de andere grote straten en afgelegen fietspaden een strooibeurt. Zo zorgen we ervoor dat wanneer de ochtendspits begint, de meest gebruikte wegen en fietspaden er veilig bij liggen", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

Sneeuwval

Bij hevige sneeuwval zet de stad ook tractors in. Wanneer er sneeuw of zware ijzelvorming voorspeld wordt, strooit de stad ook preventief op prioritaire buslijnen en veelgebruikte fietspaden en hellingen. "We strooien niet meer dan nodig is uit milieuoverwegingen, want het strooizout is schadelijk voor dieren en planten. Om een correcte inschatting te maken, volgen we de weersvoorspellingen nauwgezet op."

Gewest- en privéwegen

​Het Vlaams Gewest, niet de stad, maakt de gewestwegen en de fietspaden langs gewestwegen sneeuw- en ijsvrij. Dat zijn bijvoorbeeld alle steenwegen en de ring rond Leuven. De universiteit en het UZ Leuven strooien de fietspaden en rijbanen in eigen beheer.

Gladde weg of glad fietspad melden

​"Daarnaast roepen we de hulp van bewoners in. Wie een gevaarlijk gladde weg of glad fietspad vaststelt, kan dit melden aan de stad via de website van de stad", vervolgt Van Oppens. Bij noodgevallen of gevaarlijke situaties, kun je terecht bij politie Leuven. 

Voetpaden sneeuw- en ijzelvrij

​Als bewoner sta jezelf in voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van het voetpad voor je ​ woning. Dit doe je bij voorkeur door te borstelen of te scheppen. Als het nodig is, kun je ook zout strooien. 

Als het sneeuwt, moet je op het voetpad een vrije doorgang maken van een meter breed. Bewoners die het voetpad voor hun deur door omstandigheden niet zelf sneeuw- en ijzelvrij kunnen maken, kunnen hiervoor een beroep doen op Wonen en Werken. 70-plussers en personen met een handicap betalen 5 euro per ruimbeurt (ongeacht de grootte van de stoep). Alle andere bewoners betalen 8 euro per begonnen kwartier. Je kan een ruimbeurt aanvragen bij de dienst stadsreiniging op het nummer 016 29 61 14.

600 ton strooizout

​De stad streeft naar een permanente voorraad van 600 ton strooizout. Als de stad sneeuw moet ruimen dan stort ze die opgehaalde sneeuw op zes verschillende locaties. In Leuven is dat op de 's-Hertogenlaan en Tervuursevest, in Wijgmaal in de Remylaan, in Kessel-Lo in de Hoegaardsestraat, in Heverlee in de Kerkhofdreef en in Wilsele ten slotte gebeurt dat achter het deelgemeentehuis.