Stad Leuven en Animal Rescue Service in de bres voor wilde dieren in nood

03 Maart 2023

Stad Leuven en Animal Rescue Service in de bres voor wilde dieren in nood

"In 2022 kwam ARS maar liefst 96 keer ter plekke, bijna drie keer zoveel als in 2020. Dankzij hun tussenkomst kan er adequaat en spoedig gereageerd worden wanneer een wild dier in nood is." - Thomas Van Oppens

Om hulp te bieden aan wilde dieren in nood werkt stad Leuven sinds vorig jaar samen met de vzw Animal Rescue Service (ARS). ARS komt ter hulp wanneer een wild dier gekwetst is of een exotisch of gevaarlijk dier ontsnapt is bijvoorbeeld. ARS kwam in Leuven het voorbije jaar maar liefst 96 ter plekke om een dier in nood te redden, dat is bijna drie keer zoveel als in 2020. Dat maakt het stadsbestuur vandaag op UN World Wildlife Day bekend.

"Wat doe je als een vogel tegen je raam vliegt en blijft liggen? Of als je een gewonde egel langs de weg vindt? Of er plots een ree vastzit in je stadstuin? Het zijn maar enkele incidenten van het afgelopen jaar", schetst schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. "We konden daarbij altijd rekenen op de hulp van Animal Rescue Service. In 2022 kwam ARS maar liefst 96 keer ter plekke, bijna drie keer zoveel als in 2020. Ze kwamen ter plekke voor onder meer wilde eenden, wilde zwanen en bosduiven. Dankzij hun tussenkomst kan er adequaat en spoedig gereageerd worden wanneer een wild dier in nood is. ARS beschikt immers over de kennis het professionele materiaal om (gewonde) wilde dieren veilig en diervriendelijk hulp te bieden en naar een dierenarts of opvangcentrum te brengen."

Dierenambulance

Animal Rescue Service is een mobiel reddingsteam, de zogenaamde "dierenambulance", met standplaatsen in Sint-Truiden en Tienen. Ze kunnen ook rekenen op vrijwilligers uit Leuven. Ze komen op vraag van politie, brandweer en particulieren tussenbeide voor het vangen en transporteren van wilde (gewonde) dieren naar een erkend vogel- en zoogdierenopvangcentrum (VOC). Ze zorgen ook voor het vangen en transporteren van ontsnapte vee- en hoevedieren, exotische dieren en gevaarlijke dieren.

"Wilde dieren voelen zich duidelijk meer en meer op hun gemak in onze stedelijke gebieden.. Het zal nu een kwestie van aanpassen zijn zodat ook de mensen zich op hun gemak voelen met de wilde dieren in de steden!", aldus Matthieu Helleputte van ARS. Animal Rescue Service is 24/24u en 7 dagen op 7 bereikbaar en beschikt over de nodige certificaten van het Agentschap Natuur en Bos. Het team van ARS is te bereiken op het noodnummer 0499 89 98 99. Foto’s kan je doorsturen via WhatsApp, zo kan er een eerste inschatting gemaakt worden wat het dier nodig heeft.

Gewond of loslopend huisdier, verwaarlozing of mishandeling

Zie je een gewond of loslopend huisdier, of vermoed je dat een dier in nood is wegens verwaarlozing of mishandeling? Dan contacteer je best Politie Leuven (016 21 06 10). Zij kunnen ook de chip van een huisdier uitlezen om het zo snel te herenigen met zijn baasje. Voor meldingen in verband met zwerfkatten kan je terecht bij Zwerfkat in Le(u)ven. Dode, gewonde of verdwaalde dieren kan je hier melden.