Groen Leuven trapt campagne af met nieuwe bruisende voorstellen

05 Mei 2024

Groen Leuven trapt campagne af met nieuwe bruisende voorstellen

"De Groenen in Leuven vertrekken vanuit een duidelijk ecologisch gedachtegoed en kunnen die ideeën ook omzetten in concrete verandering en sterk beleid. Wat Groen in Leuven doet, moeten we ook in Vlaanderen kunnen doen." - Nationaal covoorzitster Nadia Naji

Tijdens een druk bijgewoonde namiddag in HAL 5 trokken de Leuvense Groenen vanmiddag hun campagne voor de lokale verkiezingen van 13 oktober op gang onder het motto 'Groen Kleurt Leuven'. Groen maakt sinds 2019 deel uit van het Leuvens stadsbestuur. Tijdens de campagnemeeting stelde lijsttrekker David Dessers dat Groen klaar staat om ook de volgende zes jaar Leuven te besturen en dat zijn partij noodzakelijk is voor een echte groene en progressieve koers in Leuven. Samen met Lies Corneillie en Thomas Van Oppens lanceerde hij ook enkele vernieuwende voorstellen.  

Heel wat opmerkelijke sprekers passeerden de revue vanmiddag in HAL 5. Zo was er een videoboodschap van Satoko Kishimoto, de voormalige inwoonster van Kessel-Lo die twee jaar geleden verkozen werd tot burgemeester van Suginami, Tokio. Zij stelde dat ze zich bij het uitoefenen van haar ambt in Japan nog steeds sterk geïnspireerd voelt door het Leuvense beleid en sprak haar steun uit voor de Leuvense groenen. Er waren ook een aantal nationale kopstukken van Groen naar Leuven afgezakt voor deze kick off. Zo was de nationale covoorzitster Nadia Naji erbij alsook federaal parlementslid Eva Platteau en de Vlaamse en federale lijsttrekkers Dieter Van Besien en Aimen Horch.

Een Leuvens energiebedrijf voor duurzame warmte

Lokale boegbeelden David Dessers, Lies Corneillie en Thomas Van Oppens sloten de namiddag af met een slottoespraak. Daarin lanceerden ze nieuwe voorstellen voor de komende beleidsperiode. Zo sprak Dessers zich uit voor de oprichting van een Leuvens energiebedrijf voor duurzame warmte. "Het verwarmen van woningen en gebouwen in onze stad gebeurt nog grotendeels met fossiele brandstoffen, met een grote CO2-uitstoot als gevolg. We weten nochtans dat het potentieel van duurzame warmte, zoals geothermie bijvoorbeeld, groot is en dat je die warmte via warmtenetten tot in de huizen van de Leuvenaars kan krijgen. Een Leuvens energiebedrijf voor duurzame warmte is echter de ontbrekende schakel. Zo’n energiebedrijf kan instaan voor de productie van de warmte en kan ervoor zorgen dat de Leuvenaars die warmte ook kunnen afnemen."

Leuvense burgers en stakeholders investeren mee in betaalbaar wonen

Ook Lies Corneillie en Thomas Van Oppens lanceerden nieuwe voorstellen. Zo pleitte Corneillie voor de oprichting van een wooncoöperatie en een coöperatief vastgoedfonds, waardoor alle Leuvense burgers en stakeholders mee zouden kunnen investeren in betaalbaar wonen. De groenen zien ook een heel aantal pleinen in Leuven die ze verder willen ontharden en vergroenen. Dat gaat dan van het de Becker Remyplein in Kessel-Lo, het Arenbergplein in Heverlee of het Jeanne Dormaelsplein in Wijgmaal tot de Vismarkt en het Damiaanplein in Leuven. 

"Wat Groen in Leuven doet, moeten we ook in Vlaanderen kunnen doen"

Nadia Naji stelde daar net voor dat de Leuvense groenen de afgelopen jaren het verschil wisten te maken. Naji: "Denk aan de uitbreiding van de zone 30 over het hele grondgebied, de strategie rond dak- en thuisloosheid of het duurzaam verwarmen van woningen met de warmte van het water uit de Dijle. Dit toont aan dat Groenen vanuit een duidelijk ecologisch gedachtegoed vertrekken, maar die ideeën ook kunnen omzetten in concrete verandering en sterk beleid. Geen roepers maar doeners." De nationale covoorzitster nam ook het klimaatgetreuzel van de Vlaamse regering op de korrel en wees op de grote klimaatambitie van Leuven. "Wat Groen in Leuven doet, moeten we ook in Vlaanderen kunnen doen", besloot ze.

Groen Leuven maakte de voorbije maanden de top 15 en de staart van de lijst voor 13 oktober bekend. In de weken die volgen, maakt ze de rest van de lijst bekend.