Groen Leuven maakt nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend

11 Maart 2024

Groen Leuven maakt nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen bekend

"Wat al onze kandidaten verbindt, is hun streven naar een klimaatstad en een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen, ook voor de toekomstige generaties." - David Dessers, lijsttrekker   

Nadat Groen Leuven eind vorig jaar de kop van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendmaakte, maakt de partij nu ook de plaatsen verder op de lijst bekend. De partij kiest voor een mooie combinatie van ervaring en vernieuwing en zet zo duidelijk koers naar de volgende legislatuur.

Op 13 november 2023 verkozen de leden van Groen Leuven hun top drie en de lijstduwer voor de lokale verkiezingen in oktober. David Dessers, Lies Corneillie, Thomas Van Oppens en Eva Platteau zullen de campagne trekken voor Groen in Leuven. 

"We maken nu nieuwe namen bekend", aldus lijsttrekker David Dessers. "Het is een mix van ervaring en vernieuwing, van genderidentiteit, achtergrond en leeftijd. Wat al onze kandidaten verbindt, is hun streven naar een klimaatstad en een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen, ook voor de toekomstige generaties. We hebben daar de voorbije jaren de basis voor gelegd, maar het werk is nog niet af. Met deze kandidaten willen we daar verder werk van maken."

Ervaren sterkhouders

Met Ann Li (41 jaar, Egenhoven) op plaats 4 en Frouke Wouters (48 jaar, Kessel-Lo) op plaats 6 staan twee sterkhouders van de huidige gemeenteraadsfractie klaar om de nieuwkomers tijdens deze campagne te ondersteunen. Ann heeft veel ervaring op het vlak van zorg en welzijn en is als ervaringsdeskundige oprichter van Untold Asian Stories en voorzitter van post-COVID. Frouke is momenteel fractievoorzitter en heeft sterke wortels in het sociaal middenveld. In de gemeenteraad vertolkte ze de voorbije jaren de stem van mensen die niet altijd gehoord worden en dat wil ze ook de komende jaren blijven doen.

Nieuwkomers

Nieuwkomers op de lijst zijn onder andere Vincent Van Hasselt (31 jaar, Heverlee) op plaats 5 en Janne Vermeesch (33 jaar, Heverlee) op plaats 8. Zij komen voor de eerste keer op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vincent werkt als luchtvaartingenieur voor een fabrikant van elektrische vliegtuigen. Hij heeft in die functie heel wat ervaring opgebouwd met innovatieve toepassingen om de klimaatcrisis aan te pakken. Als jonge papa wil hij Leuven verder uitbouwen tot een duurzame en toegankelijke stad en heeft daarbij in het bijzonder aandacht voor jonge gezinnen. Janne is voorzitter van Groen Leuven en werd gebeten door maatschappelijk engagement als vrijwilliger in de speelpleinwerking. Zij kan terugblikken op tien jaar ervaring als beleidsmedewerker in het jeugd- en kinderrechtenbeleid. Mensenrechten, en in het bijzonder kinderrechten, zijn voor haar een belangrijk kompas.

Leuven en Europa

Op de Leuvense lijst is er ook plaats voor Europese ervaring met op plaats 7 Jan Steurs (38 jaar, Kessel-Lo) die Groen vertegenwoordigt binnen de Europese Groene partij. Op plaats 9 staat Kris Fierens (72 jaar, Kessel-Lo). Kris kan teren op jarenlange ervaring in diverse organisaties en is momenteel voorzitter van het European Network of Green Seniors. Hij wil in de gemeenteraad de thema’s die senioren aanbelangen, behartigen.

Beleidservaring

Met Ferahi Akel (39 jaar, Kessel-Lo) op plaats 10 en Tom Creten (35 jaar, Kessel-Lo) op plaats 13 kiest Groen Leuven voor lokaal talent met ervaring in beleidswerk op lokaal en Vlaams niveau. Ferahi is een geboren en getogen Leuvenaar en geniet ervan om mensen samen te brengen in de buurt en de vele sportverenigingen die Leuven rijk is. Tom is papa van twee en milieu-expert. Hij droomt van (nog) meer groene ruimte in Kessel-Lo en wil zoveel mogelijk bosjes en buurtparkjes creëren tussen straten en woningen.

Op plaats 11 krijgen jongeren een duidelijke stem met Kevin De Block (30 jaar, Heverlee), één van de voorzitters van Jong Groen Leuven. Kevin hecht als maatschappelijk werker veel belang aan thema’s als mentaal welzijn en inclusie en is actief in het LGBTQI+ netwerk.

Op plaats 12 met Tie Roefs (56 jaar, Kessel-Lo) en plaats 14 Heidi Vanheusden (62 jaar, Kessel-Lo) kiest Groen Leuven opnieuw voor ervaring met twee huidige gemeenteraadsleden. Tie heeft decennia ervaring in het onderwijs en is momenteel naast gemeenteraadslid fractieleider in de provincie. In de vorige bestuursperiode was ze gedeputeerde voor onder meer klimaat. Heidi zet zich dag in dag uit als verpleegkundige en als gemeenteraadslid in voor wie kwetsbaar is.

Het einde van de lokale lijst vertegenwoordigt heel wat beleidservaring, met naast lijstduwer Eva Platteau, Jan Mertens (59 jaar, Leuven) op plaats 45 en minister van Staat Magda Aelvoet (79 jaar, Leuven) op plaats 46. Jan is wetenschappelijk medewerker bij de federale raad voor duurzame ontwikkeling, auteur en actief in de denktank Oikos. Hij wil van Leuven een klimaatneutrale, circulaire en rechtvaardige stad maken waar we samen goede voorouders zijn en onze dromen vormgeven binnen de planetaire grenzen. Magda is lid van de raad van bestuur van woonmaatschappij Dijledal en Zorg Leuven en actief binnen Zorgcirkels Jongdementie.

Lokaal voorzitter Janne Vermeesch blikt tevreden terug op een belangrijke stap waarmee de campagne stilaan vorm begint te krijgen: "Onze leden hebben het vertrouwen uitgesproken voor gekende en nieuwe profielen. Met deze ploeg kunnen we samen onze schouders zetten onder Leuven als klimaat-, een solidaire en rechtvaardige stad voor de komende zes jaar."

De komende weken stelt de partij de rest van de lijst samen.

De lijst:

1. David Dessers
2. Lies Corneillie
3. Thomas Van Oppens
4. Ann Li
5. Vincent Van Hasselt
6. Frouke Wouters
7. Jan Steurs
8. Janne Vermeesch
9. Kris Fierens
10. Ferahi Akel
11. Kevin De Block
12. Tie Roefs
13. Tom Creten
14. Heidi Vanheusden
45. Magda Aelvoet
46. Jan Mertens
47. Eva Platteau