Nieuwe locatie mobiel recyclagepark in Leuven is een succes

19 Oktober 2023

Nieuwe locatie mobiel recyclagepark in Leuven is een succes

"Met de mobiele recyclageparken richten we ons op mensen die moeilijk de weg vinden naar het recyclagepark omdat ze bijvoorbeeld geen auto hebben of niet weten hoe een recyclagepark werkt. Bovendien hebben de mobiele recyclageparken een positief effect op sluikstorten. Kortom, dankzij de mobiele recyclageparken wordt er beter gesorteerd en minder gesluikstort, een win-winsituatie dus!" - Thomas Van Oppens

Het concept van de mobiele recyclageparken in Leuven blijft een succes. In 2023 hebben de parken opnieuw zo’n 1.000 bezoekers aangetrokken. Inwoners van Sint-Maartensdal, Casablanca, Mannenstraat, Schorenshof en Vriesenhof konden hun afval op acht verschillende momenten naar een mobiel recyclagepark brengen. Voor het eerst kregen ook de Leuvenaars rond het Glasblazerijplein de kans om van deze dienst gebruik te maken.

Proefproject inzameling herbruikbaar elektro

"Dit is het zevende jaar op rij dat we de mobiele recyclageparken organiseren. Tijdens de eerste editie in 2017 hebben 400 bezoekers zo’n 9 ton afval ingezameld. Intussen zijn er nieuwe locaties bijgekomen en is ook de totale hoeveelheid afval toegenomen tot 24 ton. Meer locaties en een betere spreiding in autoluwe woonwijken dragen bij aan dit succes." laat Wouter Florizoone, ondervoorzitter van EcoWerf, weten. De ingezamelde fracties zijn voornamelijk sloophout (9 ton), grofvuil (8,4 ton), afgedankt elektro (3,4 ton) en oude metalen (1,2 ton). Op drie van de acht inzamelmomenten konden de inwoners voor het eerst ook herbruikbaar elektro inleveren. Vooral aan het Sint-Maartensdal was dit proefproject een groot succes met maar liefst 73 herbruikbare elektrische en elektronische apparaten. De Kringwinkel neemt het herbruikbaar elektro mee en verkoopt de toestellen na herstelling met één jaar garantie in de eigen kringwinkel. Elektro dat niet meer bruikbaar is, wordt afgevoerd naar Recupel. Arno Vanermen van ViTeS Kringwinkels is tevreden met het resultaat: "De inzameling en de selectie van herbruikbare toestellen op de recyclageparken van EcoWerf is een belangrijk instroomkanaal voor De Kringwinkels. Zo kunnen wij als maatwerkbedrijf meer mensen tewerkstellen die de weg naar de gewone arbeidsmarkt moeilijker vinden."

"Dit is het zevende jaar op rij dat we de mobiele recyclageparken organiseren. Intussen zijn er nieuwe locaties bijgekomen en is ook de totale hoeveelheid afval toegenomen tot 24 ton. Meer locaties en een betere spreiding in autoluwe woonwijken dragen bij aan dit succes." - Wouter Florizoone

Nieuwe locatie mobiel recyclagepark

Het is de stad die samen met EcoWerf de locaties van de mobiele recyclageparken in Leuven zorgvuldig uitkiest. Met het vernieuwde buurtcentrum De RuimteVaart was er in de benedenstad vraag naar een extra mobiel inzamelpunt. Het Glasblazerijplein telt zo’n 90 extra sociale woningen waar het gros van de bewoners niet over een auto beschikt. Voldoende reden om het mobiel recyclagepark ook in de buurt van De RuimteVaart te organiseren. Het aanbieden van een dergelijk park is een mogelijke sleutel tot duurzaam gedrag. Bovendien verkleint het ook de kans op sluikstorten.

Een succesconcept

EcoWerf en de stad Leuven spreken ondertussen van een beproefd succesconcept. Sinds de start in 2017 vinden meer en meer inwoners hun weg naar het mobiele recyclagepark. EcoWerf werkt hiervoor samen met de verschillende buurtcentra, de stad Leuven, de woonmaatschappij Dijledal, SAAMO Vlaams-Brabant en Kringwinkel ViTeS. Bovendien vinden met dit initiatief meer en meer mensen hun weg naar het reguliere recyclagepark. Voor de Leuvense schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens blijft het initiatief een belangrijk onderdeel van het afvalbeleid: "Met de mobiele recyclageparken richten we ons op mensen die moeilijk de weg vinden naar het recyclagepark omdat ze bijvoorbeeld geen auto hebben of niet weten hoe een recyclagepark werkt. We maken het voor hen zo makkelijker om hun afval selectief aan te bieden. Bovendien hebben de mobiele recyclageparken een positief effect op sluikstorten. Kortom, dankzij de mobiele recyclageparken wordt er beter gesorteerd en minder gesluikstort, een win-winsituatie dus!"