Leuven verwelkomt deelwagens Poppy en Dégage

31 Augustus 2023

Leuven verwelkomt deelwagens Poppy en Dégage

"Leuven is een echte autodeelstad. Steeds meer Leuvenaars ontdekken de voordelen van autodelen. Maar we weten dat er nog heel wat potentieel is." - David Dessers

Vanaf morgen zie je in Leuven naast deelwagens van cambio en Partago ook deelwagens van Poppy en Dégage rondrijden. De wagens van Poppy kun je ontlenen en vervolgens achterlaten waar je wilt. Dégage verenigt particulieren die hun wagen delen met buren. Tijdens een proefperiode van anderhalf jaar bekijkt de stad Leuven of het aanbod aanslaat en wat de impact is op het autobezit. De stad hoopt met de erkenning van Poppy en Dégage nog meer mensen warm te maken voor autodelen.

Leuven telt in totaal meer dan 200 deelwagens. Het gaat dan over zowel particulier als commercieel autodelen. Meer dan 4.700 gezinnen en bedrijven maken al gebruik van een deelwagen. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers gestegen met maar liefst 55%. Vorig jaar ontving Leuven nog de 'Elke buurt deelt'-award voor haar inspanningen rond autodelen. "Leuven is een echte autodeelstad. Steeds meer Leuvenaars ontdekken de voordelen van autodelen. Maar we weten dat er nog heel wat potentieel is in onze stad", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Door Poppy en Dégage te erkennen als autodeelorganisaties in onze stad vergroten we verder het aanbod autodelen. We hopen zo nog meer mensen warm te maken om te kiezen voor deelmobiliteit. Elke aanbieder heeft zijn eigen manier van werken en spreekt een bepaald doelpubliek aan. We denken dat het nieuwe aanbod een mooie aanvulling vormt op het reeds bestaande aanbod in Leuven."

De stad Leuven wil de transitie naar duurzame mobiliteit maken door onder meer in te zetten op een beter aanbod van combi- en deelmobiliteit. "Een deelwagen vervangt zo'n tien private wagens. Hoe meer inwoners en bedrijven een wagen delen, hoe meer ruimte er vrij komt in onze straten. Ruimte om te spelen, te fietsen, te wandelen en elkaar te ontmoeten. Bovendien verminderen deelwagens de parkeerdruk", aldus schepen Dessers.

Over Poppy

Poppy Mobility is al aanwezig in Brussel, Antwerpen, Mechelen, Gent en Luik en de Belgische luchthavens en vanaf morgen 1 september dus ook in Leuven met 35 voertuigen. Het gaat over een mix van types voertuigen. Als Poppy aanslaat in Leuven, wordt het aanbod mogelijk op termijn verder uitgebreid naar 60 wagens. Bijzonder aan Poppy is dat je de wagens kunt nemen en achterlaten op het merendeel van de openbare parkeerplaatsen. Het is ook mogelijk om een rit te starten in Leuven en deze te beëindigen in één van de andere steden en luchthavens waar Poppy actief is.

"Poppy wil iedere Leuvenaar toegang geven tot een wagen zonder alle nadelen van wagenbezit of de beperkingen van deelwagens met vaste staanplaatsen", legt Pierre de Schaetzen, CMO van Poppy Mobility uit. "Je neemt de dichtstbijzijnde wagen, die je op het merendeel van de openbare parkeerplaatsen kan achterlaten, in Leuven en in alle andere steden en luchthavens waar we aanwezig zijn."

Poppy biedt de keuze om per kilometer, per minuut, per uur of per dag te betalen, zodat gebruikers de kosten van het gebruik kunnen optimaliseren in functie van hun verplaatsing. Parkeren in alle Poppy-zones in België is inbegrepen in de prijs, evenals brandstof en verzekering. Er zijn ook geen inschrijving- of lidmaatschapskosten. Om de lancering in Leuven te vieren, biedt Poppy 20 euro credits aan nieuwe Leuvense gebruikers die de app willen testen, met de code LEUVEN20. Als je een Poppy deelwagen wilt gebruiken, ga je in de app op zoek naar een beschikbare deelwagen en op het einde van de rit ga je op zoek naar een vrije parkeerplaats.

Over Dégage

Dégage is een deelplatform waarbij particulieren hun wagen of (bak-)fiets kunnen delen met andere Dégage-leden. Autokosten kunnen hoog oplopen maar voor een eigenaar is de auto wegdoen soms een brug te ver. Door je auto te delen, staat je auto minder stil, deel je de kosten en kun je je wagen blijven gebruiken. Voor elke kilometer die iemand anders met de wagen rijdt, krijgt de eigenaar kosten terugbetaald. Gebruikers betalen een kilometervergoeding gebaseerd op de werkelijke kosten van de wagen.

Dégage staat in voor de volledige organisatie en ontzorgt zowel de eigenaars als de gebruikers. De ledenorganisatie biedt een gevarieerde vloot aan waarbij elk Dégage-lid toegang heeft tot elke wagen. Dégage was al actief in Leuven maar de stad erkent Dégage nu om in Leuven als koepelorganisatie voor particulier auto- en fietsdelen te opereren. Dégage is actief in bijna veertig Vlaamse steden en gemeenten. Tijdens de duur van het proefproject mikt de organisatie op een twintigtal Dégage-wagens in Leuven.

Eline Snacken van Dégage: "Dégage is blij met de erkenning door stad Leuven. Dankzij de parkeerkaarten kunnen onze deelwagens nu een waardig alternatief zijn voor de eigen wagen. Dégage is voor een stad of gemeente een laagdrempelige manier van autodelen. We zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met stad Leuven onze missie kracht bij zet. Dégage streeft geen winst na, wel leefbare en sociale buurten."

Voor wie kennis wil maken met Dégage is er een vrijblijvende en gratis infosessie op donderdag 28 september om 19.30 uur in het Refugehof. Meer informatie en data vind je op www.degage.be/infosessie. Een Dégage-lid legt uit hoe alles werkt en beantwoordt al je vragen.

Proefproject

"We starten een proefproject van anderhalf jaar met zowel Poppy als Dégage. De komende maanden bekijken we of het aanbod aanslaat en we gaan de impact en het gebruik van de wagens na", verduidelijkt schepen Dessers. In het kader van het proefproject krijgen de wagens een parkeerkaart waarmee gebruikers in de blauwe en betalende zones onbeperkt mogen parkeren.