Stadsdiensten en Leuvenaars gebruiken samen elektrische deelwagens

08 Juli 2022

Stadsdiensten en Leuvenaars gebruiken samen elektrische deelwagens

"We kiezen ervoor om zoveel mogelijk dienstverplaatsingen met de (elektrische) (bak)fiets te doen maar soms is een wagen onontbeerlijk. Deelwagens zijn dan een oplossing. Minder auto's betekent meer ademruimte en minder parkeerdruk in de straten." - David Dessers en Thomas Van Oppens

In het mobipunt in de Frederik Lintsstraat vind je sinds kort twee nieuwe elektrische deelwagens van cambio. Bijzonder is dat de wagens tijdens de werkuren exclusief ter beschikking staan van het personeel van stad Leuven en Zorg Leuven, maar dat - na de werkuren- ook cambio-leden ze kunnen gebruiken. Zo dragen deze elektrische deelwagens bij aan duurzamere dienstverplaatsingen én worden ze maximaal benut. 

"Deelwagens zijn erg populair in onze stad. Meer dan 3.700 Leuvense gezinnen en bedrijven maken gebruik van een deelwagen. Dat is goed nieuws. Uit onderzoek blijkt immers dat in stedelijk gebied één deelwagen tot wel dertien private wagens kan vervangen. Minder auto's betekent meer ademruimte in de straten. Bovendien verminderen deelwagens de parkeerdruk. We blijven het aanbod deelwagens in onze stad dan ook verder uitbreiden", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Het vernieuwende aan deze wagens is dat ze tijdens de werkuren exclusief ter beschikking staan van het personeel van de stad en van Zorg Leuven. Na de werkuren kunnen cambio-gebruikers de wagens ontlenen. Zo benutten we de deelwagens optimaal want particulieren gebruiken een deelwagen hoofdzakelijk ’s avonds en in het weekend. Met dit pilootproject testen we voor het eerst het gecombineerd gebruik van deelvervoer."

Duurzamere dienstverplaatsingen

De twee elektrische deelwagens dragen bij aan duurzamere dienstverplaatsingen. "We kiezen ervoor om zoveel mogelijk dienstverplaatsingen met de (elektrische) (bak)fiets te doen. Voor langere verplaatsingen gaat de voorkeur uit naar het openbaar vervoer. Maar soms is een wagen onontbeerlijk. Denk maar aan de medewerkers van de technische dienst die materiaal moeten leveren", licht schepen van personeel en aankoopbeleid Thomas Van Oppens toe. "Om die verplaatsingen zo duurzaam mogelijk te organiseren, vervangen we de afgeschreven personenwagens en kleine bestelwagens van de stad door een elektrische variant. Maar we kijken ook naar andere oplossingen. Dit gedeelde gebruik van elektrische deelwagens is daar een mooi voorbeeld van.” Het is niet de eerste keer dat de stad gebruik maakt van deelmobiliteit. Stadsmedewerkers kunnen bijvoorbeeld al langer gebruik maken van een Blue-bike deelfiets.

"De keuze voor elektrische deelwagens past helemaal binnen de duurzame aanpak van Zorg Leuven", legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Zorg Leuven, uit. "Voor sommige activiteiten, zoals een verhuizing of het vervoeren van cliënten, is een auto echt nodig. Vanaf nu zullen de medewerkers van Zorg Leuven en de stad – waaronder het OCMW - handig gebruik kunnen maken van deze elektrische deelwagens. En doordat we de wagens buiten de werktijden delen met buurtbewoners stimuleren we duurzaam vervoer in de buurt. Een win-win dus, zowel voor de stadsdiensten als voor de Leuvenaars!"

Meer dan tweehonderd deelwagens

Het totaal aantal deelwagens in Leuven, aangeboden door cambio en Partago, komt daarmee op 154. Eenentwintig wagens in dat aanbod zijn elektrisch. Daarnaast delen particulieren nog eens zestig wagens. Je vindt deelwagens op meer dan zestig locaties in de stad, het merendeel staat aan mobipunten. Dat zijn plaatsen waar verschillende vormen van mobiliteit samenkomen, zoals openbaar vervoer, deelwagens en elektrische deelbakfietsen en waar je makkelijk kan overstappen van het ene op het andere vervoersmiddel.  

De nieuwste twee nieuwe elektrische deelwagens - een personen- en een bestelwagen - staan aan het mobipunt OCMW Leuven in de Frederik Lintsstraat. In dat mobipunt kan je ook een elektrische deelbakfiets ontlenen, de bus nemen en een pakje versturen of het ophalen in de pakjesautomaat.

Over cambio

Cambio autodelen is de perfecte oplossing voor wie maar af en toe een (tweede) auto nodig heeft. Het is een makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor een eigen wagen. Eén dat naadloos aansluit op de fiets en het openbaar vervoer en steden en straten zo een stuk leefbaarder maakt. Een (elektrische) stadswagen om je boodschappen thuis te krijgen, een bestelwagen met wat meer om het lijf of een wagen die comfort biedt tijdens lange ritten? Cambio, da’s jouw auto waar je wil, wanneer je wil en zonder zorgen. Als cambio-lid heb je een auto beschikbaar bij jou om de hoek.

Geert Gisquière, directeur van cambio autodelen Vlaanderen: "Cambio telt in Leuven een vijftigtal ophaalpunten, variërend van één tot maar liefst veertien deelwagens op één locatie. Door ons aanbod te spreiden over het ganse grondgebied (inclusief de rand) willen wij elke Leuvenaar een deelwagen aanbieden op wandel- of fietsafstand."

Infomoment

Wie meer wil weten over elektrisch rijden met cambio, is welkom op het digitaal infomoment op maandag 18 juli om 20 uur. Inschrijven kan op cambio.be/leuven.

De stad krijgt voor dit pilootproject een subsidie van het Vlaams Energieagentschap. Voor de realisatie van de mobipunten krijgt de stad een Europese subsidie van 516.721 euro binnen het Interreg-project eHUBS.