Kleine gft-container wint aan populariteit door nieuwe regelgeving
15 Januari 2024
"De kleine container is vooral handig voor wie op een appartement woont, geen tuin heeft of alleen woont." - Thomas Van Oppens
Sinds begin 2020 kunnen inwoners van de Leuvense deelgemeenten hun groente-, fruit- en tuinafval (gft) ook in een kleine gft-container van 40 liter aanbieden. Sinds 1 januari van dit jaar is elke stad of gemeente verplicht om gft-afval apart in te zamelen. Die nieuwe Vlaamse regelgeving betekent een boost voor de kleine gft-container. Sinds het begin van het jaar werden er al maar liefst 123 kleine containers verdeeld. De kleine exemplaren zijn vooral handig voor wie op een appartement woont, geen tuin heeft of alleen woont.
De nieuwe Vlaamse regelgeving verplicht alle steden en gemeenten om gft-afval apart in te zamelen. "Dat doen we in Leuven al geruime tijd met succes. Jaarlijks zamelen we bijna 8.000 ton gft-afval in", vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens. Dat mag een succes genoemd worden want dankzij een innovatieve installatie op de site van Ecowerf wordt het afval omgezet in hernieuwbare energie. "Samen met de andere gemeenten uit de regio produceren we zo stroom voor maar liefst 3.000 gezinnen en verwarmen we de gebouwen van Ecowerf. Dat is enkel mogelijk als iedereen goed sorteert", aldus Van Oppens.
Een succes
Voor wie in een deelgemeente woont en geen of weinig buitenruimte heeft, was het lange tijd moeilijk om gft-afval apart in te zamelen. Er was immers geen alternatief voor de grote, groene container. "Daarom bieden we sinds enkele jaren ook een kleine gft-container aan voor inwoners van de deelgemeenten. Die container is erg compact en kan je makkelijk stockeren op een balkon, in de berging of in de kelder. De kleine variant is populair, dat blijkt uit de cijfers. In de eerste twee weken van 2024 kwamen er al ruim 120 Leuvenaars langs bij de stadsdiensten voor zo'n exemplaar. We zijn er heel trots op dat zo veel mensen hun best doen om goed te sorteren", vertelt de schepen.
Wie in één van de deelgemeenten woont, kan een gft-container van 40 liter gratis ophalen bij de dienst stadsreiniging (Aarschotsesteenweg 68, Wilsele). Wie al een grote container heeft kan deze er ook omruilen voor een kleiner exemplaar. Op een container van 40 liter plak je een gft-sticker ter waarde van 20 euro. Deze sticker kan je aankopen in het stadskantoor, de recyclageparken en in verschillende supermarkten. Een overzicht van de verkooppunten vind je op www.leuven.be/gft.
Wie in het centrum woont, biedt het gft-afval aan in een groene gft-zak. De zakken zijn te koop in de meeste supermarkten en in het stadskantoor. Om de toegankelijkheid van de voetpaden te garanderen werkt de stad in het centrum met gft-zakken in plaats van containers.