Vanaf januari ook kleinere gft-bakken in Leuvense deelgemeenten
26 December 2019
"We hopen hiermee nog meer Leuvenaars aan te zetten om te sorteren en hun gft-afval apart aan te bieden." - Thomas Van Oppens
Vanaf 6 januari 2020 kunnen inwoners van de Leuvense deelgemeenten hun groente-, fruit- en tuinafval ook in kleine containers van 40 liter aanbieden. Dit is vooral handig voor wie op een appartement woont, geen tuin heeft of alleen woont. Daarnaast zullen de gft-zakken die gebruikt worden in Leuven-centrum, vanaf januari 2020 composteerbaar zijn.
"Tot nog toe konden inwoners in de deelgemeenten hun gft-afval enkel aanbieden in containers van 120 en 240 liter. Voor wie klein woont, is een kleinere container van 40 liter echter een pak makkelijker. Daarom bieden we vanaf januari ook kleinere gft-containers aan. We hopen dat we hiermee nog meer Leuvenaars aanzetten om te sorteren en hun gft-afval apart aan te bieden", vertelt Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging.
Inwoners van de deelgemeenten kunnen de nieuwe gft-containers van 40 liter gratis ophalen bij de dienst stadsreiniging (Aarschotsesteenweg 68, Wilsele). Wie al een grote container heeft kan deze er ook omruilen voor een kleiner exemplaar. Dit kan vanaf maandag 6 januari tijdens de openingsuren van de dienst stadsreiniging (elke weekdag van 7 tot 14.30 uur).
Op een container van 40 liter plak je een sticker ter waarde van 20 euro. Deze sticker kan je aankopen bij de dienst stadsreiniging wanneer je je nieuwe container afhaalt of in het stadskantoor (het hele jaar door, zonder afspraak).
Composteerbare gft-zakken in Leuven-centrum
In Leuven-centrum dien je je gft-afval in zakken aan te bieden. Vanaf januari 2020 kan je enkel nog composteerbare zakken kopen. Ze zien er bijna hetzelfde uit als de huidige zakken maar zijn iets kleiner en veel ecologischer. Tot nog toe moest het gft-afval uit de plastic zakken gehaald worden alvorens het verwerkt kon worden tot compost. Met de composteerbare zakken is dat verleden tijd.
Een composteerbare zak van 20 liter kost 0.35 euro, eentje van 40 liter 0.70 euro. Wie nog oude gft-zakken heeft kan deze gebruiken tot eind 2020.
Voor gebruikers van sorteerstraten is er een aparte regeling.
Enkele cijfers
In 2018 werd 71% van het afval selectief ingezameld. Bijna 100% daarvan werd gerecycleerd en gecomposteerd. Gemiddeld produceerde de Leuvenaar 368,7 kg afval per jaar, waarvan 17,5% gft-afval. Daarmee heeft Leuven één van de beste sorteercijfers in Vlaanderen.