Dertienjarige Moira ontvangt internationale prijs voor haar tekening ‘Vredevolle steden’

07 Februari 2024

Dertienjarige Moira ontvangt internationale prijs voor haar tekening ‘Vredevolle steden’

"We mogen het belang van aanhoudende vredeseducatie niet onderschatten, zeker in het licht van de vele conflicten wereldwijd. Door deel te nemen aan wedstrijden als deze kunnen kinderen en jongeren even stilstaan bij en nadenken over vrede en geweldloosheid." - Lies Corneillie

In september vorig jaar organiseerde stad Leuven de tekenwedstrijd 'Vredevolle steden' naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede. De dertienjarige Moira Mentens kwam samen met zes leeftijdsgenoten als winnaar uit de bus. De zeven winnaars namen daarop deel aan de internationale tekenwedstrijd 'Peaceful Towns' van Mayors for Peace in Japan. Moira sleepte er één van de zes prijzen binnen de categorie 11- tot 15-jarigen in de wacht. Gisteren overhandigde schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie haar de oorkonde uit Japan, samen met haar door de stad ingekaderde tekening.

In november kreeg het stadsbestuur het heuglijke bericht uit Japan dat de jury van Mayors for Peace één van de drie derde prijzen binnen de categorie 11- tot 15-jarigen toekende aan het kunstwerk van Moira Mentens. "Dat is een hele eer, wanneer je weet dat in Japan binnen deze leeftijdscategorie 260 tekeningen uit 91 steden in 18 landen toegekomen waren en dat er maar zes prijzen uitgereikt werden", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "Vorig jaar sleepte de twaalfjarige Jakub uit Leuven ook al een internationale prijs in de wacht voor zijn tekening. Leuven valt dus twee jaar op rij in de prijzen, daar zijn we bijzonder trots op." Wereldwijd deden dit jaar aan de tekenwedstrijden in 115 steden in 19 landen maar liefst 4.766 jongeren mee.

Een zichtbaar trotse Moira kreeg van schepen Lies Corneillie de oorkonde en het geschenk uit Japan, samen met haar door de stad ingekaderde tekening. Haar boodschap van vrede die de inspiratie vormde voor het kunstwerk, luidde: "De gebouwen op mijn tekening staan voor samen leven en samen wonen. Veilig kunnen fietsen, is voor mij vrijheid. We hebben vaak activiteiten hier in Leuven, dus heb ik ballonnen getekend als teken van plezier."

"De actualiteit maakt elke dag opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om de vredesboodschap te blijven uitdragen. Dat is een taak voor ons allemaal, jong en oud, en dat kan op verschillende manieren, ook met een tekening bijvoorbeeld", aldus schepen Corneillie. "We mogen het belang van aanhoudende vredeseducatie niet onderschatten, zeker in het licht van de vele conflicten wereldwijd. Door deel te nemen aan wedstrijden als deze kunnen kinderen en jongeren even stilstaan bij en nadenken over vrede en geweldloosheid."

Inzet voor vrede

De stad Leuven zet zich in voor een wereld van vrede en zonder geweld. Leuven is sinds 1988 lid van het internationaal netwerk Mayors for Peace en is sinds 2010 ook Vredesstad. De stad neemt elk jaar op 21 september deel aan de Internationale Dag voor de Vrede door de vredesgedachte uit te dragen en te pleiten voor een internationaal verbod op kernwapens. Ze roept Leuvenaars dan op om massaal de vredesboodschap mee uit te dragen. De stad verdeelde hiertoe in het najaar van 2023 postkaarten waarmee Leuvenaars hun vredevolle groeten konden verspreiden, en organiseerde deze tekenwedstrijd. Daarnaast organiseerde de stad het voorbije jaar ook verschillende solidariteitsacties en wakes zoals een stille wake voor Gaza en een vredesconcert op de beiaarden in Leuven én Kyiv.