- Tussenkomst in de aankoopprijs, die wordt teruggevraagd bij de herverkoop. De koper koopt de woning aan onder de marktprijs. Het verschil wordt bijgelegd door de trust. Wanneer hij later zou willen verkopen verliest hij wel deze tussenkomst.
- Bij herverkoop van de woning ontvangt de CLT het grootste gedeelte van de meerwaarde. Als een eigenaar besluit zijn of haar woning te verkopen zal de Trust die terugkopen. De eigenaar ontvangt al wat hij of zij zelf heeft geïnvesteerd, maar slechts een klein deel van de meerwaarde. De rest ervan wordt door de CLT gebruikt om de woning opnieuw aan een lage prijs te kunnen verkopen aan een ander gezin.
- De CLT wordt bestuurd door de bewoners, de buurt en de overheden. Alle bewoners kunnen participeren aan het bestuur, maar ook buren die niet in een CLThuis wonen en overheden, zoals de gemeente of het gewest, worden bij het bestuur betrokken.
Fatiha Dahmani: "Ook in ons land komen er stilaan enkele projecten op gang voor een CTL. Zo werkt men in het Brussels Gewest aan een concreet project. Daarvoor werd een charter opgesteld. Een haalbaarheidsonderzoek werd opgestart, en er werd een speciale vzw opgericht. En ondertussen is een eerste concrete project in voorbereiding, het project Vandenpeereboom, voor zo'n 30 woningen, in Molenbeek. En ook in Gent is ondertussen een charter opgemaakt, en wordt er een concreet project voorbereid. Wij vinden dit een zeer interessant model, zeker ook voor Leuven. We zijn zowat de duurste centrumstad van Vlaanderen wat wonen betreft, en we hebben echt nood aan nieuwe ideeën om ervoor te zorgen dat ook maatschappelijk kwetsbare groepen nog kunnen wonen in deze stad. Groen stelt voor dat in Leuven ook wordt gestart met een CLT. Dat kan er komen na een initiatief van stad, OCWM en AGSL, in samenwerking met alle sociale organisaties."
Fatiha Dahmani, gemeenteraadslid
Jan Mertens, lid raad van bestuur AGSL
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter