Een autodeelplan moet verder gaan dan de maatregelen die nu al bestaan in Leuven. Enkele voorbeelden van mogelijke maatregelen:
- In samenwerking met organisaties als Cambio, maar op termijn ook met automerken die zich stilaan beginnen om te vormen tot aanbieders van mobiliteitsdiensten, zou het aanbod aan deelauto's fors moeten uitgebreid worden.
- Er komen ook nieuwe spelers op de markt of nieuwe technologische toepassingen als apps (zoals Tapazz), waardoor je je eigen auto kunt inzetten als deelauto.
- Een idee zou dan ook kunnen zijn om op regelmatige basis een autodeelsalon in te richten als promotie voor het concept.
- De stad kan actief in kaart brengen op welke plekken in de stad er nu al een vraag is naar autodeelmogelijkheden.
- De stad kan verder zelf de eigen dienstvoertuigen inzetten voor autodelen, zoals al in een aantal gemeenten gebeurt.
- We denken dat er ook nood is aan een aanpassing van de parkeernormen, waardoor men bv. bij nieuwe gebouwen globaal minder parkeerplaatsen voorziet maar telkens wel autodeelplaatsen structureel verankert in het project.
- Meer deelauto's betekent ook dat er een aantrekkelijk alternatief komt voor die mensen die twee auto's nodig hebben, en dat kan zich dan weer vertalen in een aanpassing van het stelsel van bewonersparkeren voor de tweede auto.
- Een autodeelplan moet een plaats hebben in de toekomstige planning van de parkeervoorzieningen. Als we op termijn het autodelen echt uitbreiden hebben we immers veel minder parkeerplaatsen nodig.
Toon Toelen, gemeenteraadslid
* Op dit moment heeft Cambio 994 autodelers (stand 01/10/14) met 38 auto's (stand 01/07/14). Via Autopia zijn er 292 autodelers met 34 auto's, en nog eens 410 mensen die geregistreerd zijn maar nog niet autodelen (stand 03/11/14). Er zijn waarschijnlijk ook nog autodelers die niet via Cambio of Autopia werken. Het aantal van 1.500 is dus mogelijk nog een onderschatting.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter