Fietsenparking Rector De Somerplein vanaf augustus 24 uur op 24 open

26 Januari 2022

Fietsenparking Rector De Somerplein vanaf augustus 24 uur op 24 open

"Vanaf de zomer is de fietsenparking 24 uur op 24 open. Wie een avond op stap gaat op de Oude Markt, zal zich dus niet langer zorgen moeten maken over het sluitingsuur." - David Dessers

Stad Leuven gaat op zoek naar een nieuwe uitbater voor de fietsenparking onder het Rector De Somerplein. De uitbater zal vanaf augustus 2022 instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van de fietsenparking en dat voor de komende vier jaar. De stad grijpt deze verandering aan om de werking van de fietsenstalling op enkele punten bij te stellen. Zo zal de parking vanaf de zomer 24 uur op 24 toegankelijk zijn en zullen fietsers hun fiets er 72 uur gratis kunnen stallen. Op die manier wil de stad fietsparkeren onder het Rector De Somerplein aantrekkelijker maken.

De fietsenparking onder het Rector De Somerplein opende in 2012. Voor het beheer en onderhoud van de fietsenstalling doet de stad een beroep op een externe dienstverlener. Het contract met de huidige uitbater loopt af eind juli 2022. De stad gaat daarom op zoek naar een nieuwe uitbater uit de sociale economie en schreef hiervoor een overheidsopdracht uit. Dit dossier ligt ter goedkeuring voor op de gemeenteraad van 31 januari 2022.

"Vanaf de zomer is de fietsenparking 24 uur op 24 open. Wie een avond op stap gaat op de Oude Markt, zal zich dus niet langer zorgen moeten maken over het sluitingsuur." - David Dessers

"We hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de werking van de fietsenstalling te evalueren en op enkele punten bij te sturen. Zo zal de fietsenparking vanaf augustus 2022 24 uur op 24 open zijn. Momenteel sluit de parking om 12 uur 's nachts en om 3 uur 's nachts op donderdag, vrijdag en zaterdag. Wie een avond op stap gaat op de Oude Markt, zal zich dus niet langer zorgen moeten maken over het sluitingsuur. Er was hier al heel lang vraag naar en we zijn blij dat die uitgebreide openingsuren er nu komen", licht schepen van mobiliteit David Dessers toe. Ook Groen Leuven en Jong Groen Leuven waren hier al lang vragende partij voor. "Daarnaast zal je je fiets gedurende 72 uur gratis kunnen stallen. Momenteel betaal je nog 3 euro voor een overnachting. Op die manier willen we het gebruik van deze parking stimuleren."

De openbare toiletten zullen vanaf augustus ook 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk zijn. De stad zal nauwlettend toezien op de netheid en de politie houdt een oogje in het zeil.

Fysieke aanwezigheid

De fietsenparking zal elke dag bemand zijn tussen 9 uur en 19 uur, behalve op wettelijke feestdagen. Daarnaast overzien camera's de volledige ruimte van en rond de fietsenstalling. De uitbater zal ook het fietssteunpunt uitbaten zodat fietsers er kleine herstellingen kunnen laten uitvoeren en fietslampjes en fluohesjes kunnen kopen. Daarnaast vraagt de stad aan de toekomstige uitbater om fietsgerelateerde activiteiten mee te ondersteunen, zoals preventieve acties in het kader van fietsdiefstal.

Ruimte reorganiseren

De fietsenparking onder het Rector De Somerplein telt momenteel 550 plaatsen voor gewone fietsen, 35 plaatsen voor elektrische fietsen met tien gratis laadpunten en tien plaatsen voor buitenmaatse fietsen. "Zodra de nieuwe uitbater is aangesteld, zullen we samen bekijken of het wenselijk is om de ruimte te reorganiseren. Mogelijk creëren we meer ruimte voor buitenmaatse fietsen, want de voorbije jaren is de populariteit ervan sterk toegenomen", besluit Dessers.

Ook buurtbewoners kunnen in de parking terecht. Via het afsluiten van een abonnement krijgen ze de mogelijkheid om hun fiets langer dan 72 uur te stallen.  Op die manier fungeert de fietsenstalling ook als buurtfietsenstalling. 

Mobipunt

Aan de fietsenparking is er ook een mobipunt, waar je onder meer een elektrische deel(bak)fiets en deelbuggy’s kunt ontlenen, pakjes kunt verzenden en ophalen in de pakjesautomaat van bpost en boodschappen of persoonlijke spullen kunt bewaren in één van de 189 lockers, waarvan acht met koelfunctie.