Stad Leuven roept op om een maand lang minder voedsel te verspillen en deelt prijzen uit

29 September 2022

Stad Leuven roept op om een maand lang minder voedsel te verspillen en deelt prijzen uit

Vandaag, donderdag 29 september, de internationale dag tegen voedselverspilling, staat stad Leuven stil bij de grote hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt weggegooid. De stad roept alle Leuvenaars op om niet enkel vandaag, maar een volledige maand bewuster om te gaan met voedsel. Om Leuvenaars hierin te ondersteunen organiseert de stad de hele maand oktober online workshops. Leuvenaars die de uitdaging aangaan om minder voedsel te verspillen in oktober, maken bovendien kans op mooie prijzen. De ‘maand tegen voedselverspilling’ werd vandaag afgetrapt met een workshop ‘koken met restjes’ voor de leerlingen van het vierde leerjaar uit de Sint-Jansschool. Het voorkomen van voedselverlies en het hergebruiken van overschotten is een belangrijke ambitie van de Leuvense voedselstrategie 'Voeding Verbindt'. Vorig jaar gaf de stad de opdracht aan FoodWIN om voedselverspilling bij Leuvense huishoudens in kaart te brengen. "De resultaten hiervan waren even schrikken. Uit de studie, waarbij veertig gezinnen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel wogen, bleek dat de deelnemers gemiddeld 29 kg voedsel per jaar weggooien. Als elk Leuvens gezin dit doet, dan komt dat neer op zo’n 2.953 ton verspild voedsel per jaar. Volgens de onderzoekers komt dit neer op 120 euro per Leuvenaar. Leuven zit hiermee onder het Vlaams gemiddelde, maar toch zijn bewustwording en acties broodnodig", duidt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. "Daarom maken we dit jaar van de dag tegen voedselverspilling de maand tegen voedselverspilling." "Leuven zit onder het Vlaams gemiddelde wat voedselverspilling betreft, maar toch zijn bewustwording en acties broodnodig. Daarom maken we dit jaar van de dag tegen voedselverspilling de maand tegen voedselverspilling." - David Dessers Restjesfeest en online workshops "De hele maand oktober moedigen we Leuvenaars aan om stil te staan bij het voedsel dat dagelijks in de vuilnisbak belandt. Meer nog, we zullen hen ondersteunen om minder voedsel weg te gooien", gaat Dessers verder. "Zo organiseren we samen met Vlaco en Ecowerf de hele maand oktober online workshops over bijvoorbeeld bewaartechnieken en koken met restjes. Leuvenaars kunnen bovendien individueel of in team, samen met buren, vrienden of collega’s bijvoorbeeld, de uitdaging aangaan om een maand lang minder voedsel te verspillen. Zodra ze zich registreren, ontvangen ze via e-mail drie weken lang tips. Ze maken dan kans op een prijs. Een van die prijzen is een heus restjesfeest georganiseerd door vzw FoodWIN. Hoe meer leden in je team, hoe meer kans je maakt op het restjesfeest." "Op het restjesfeest wordt gekookt, gegeten, gedanst en veel meer," vult Hanne Heymans van FoodWIN aan. "Zo’n 100 Leuvenaars zijn welkom om onder begeleiding van onze voedselexperts te komen koken met voedselsurplus. Voedselsurplus is eten dat normaal gezien verspild zou worden, bijvoorbeeld omdat het te rijp is om de volgende dag nog te verkopen, of gewoonweg niet 'mooi' genoeg is. Toch is dit eten vaak nog steeds bruikbaar en kan het nog heel lekker zijn. Nadien krijgen ze een heerlijke maaltijd in de plaats. Op deze manier laten we mensen op een fijne manier zien hoe ze zelf minder kunnen verspillen en wat de impact ervan kan zijn." "De bedoeling is dat Leuvenaars samen de uitdaging aangaan en ook elkaar aanmoedigen, en dat mag dan uiteraard samen gevierd worden", besluit Dessers. Jong geleerd is oud gedaan De stad trapte vandaag de maand tegen voedselverspilling af met een kookworkshop voor kinderen waarin ze leerden om bewust om te gaan met voeding. Tijdens de workshop leerden de kleinsten hoe ze op een creatieve manier aan de slag kunnen met restjes. Met deze activiteit wil de stad hen bewust maken van de impact van voedselverspilling, want jong geleerd is oud gedaan. "Scholen doen al veel rond voedselverspilling. Vorig schooljaar maakten enkele scholen soep of ze stelden ontbijtkarren samen van overgebleven groenten, melkproducten en koekjes", zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. "Ik roep scholen op om eens een week stil te staan bij welke voedselresten er vooral in hun school bestaan. Dat kan heel eenvoudig door iedereen te vragen om resten te sorteren in doorschijnende bakken. Als je die enkele keren per week bekijkt en weegt, zie je de uitdaging onmiddellijk. Het is leuk en leerrijk. Op onze website van School 2030 vinden geïnteresseerde scholen inspiratie." Praktisch Leuvenaars die de uitdaging willen aangaan, kunnen zich inschrijven op www.leuven.be/voedselverspilling. De eerste workshop, over koken met restjes, gaat vanavond al door. De andere workshops vinden plaats op 13 en 20 oktober en gaan over bewaartechnieken en koelkastbeheer. Inschrijven voor de workshops is niet nodig, de link komt enkele dagen voor de workshop online.