Leuven vraagt aandacht voor problematiek mensenhandel

30 Juli 2023

Leuven vraagt aandacht voor problematiek mensenhandel

"Met dit initiatief willen we voorbijgangers meer bewust maken van de problematiek. Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft." - Lies Corneillie

De komende dagen vraagt stad Leuven aandacht voor de problematiek van mensenhandel. Ze doet dat door een vlag van de Blue Heart Campaign aan het stadskantoor te hijsen. Het blauwe hart op de vlag is het internationale symbool van de strijd tegen de mensenhandel en van de solidariteit met de slachtoffers ervan. Zo geeft Leuven, net als heel wat steden wereldwijd, mee ruchtbaarheid aan de Werelddag tegen Mensenhandel op 30 juli.

"Met dit initiatief willen we voorbijgangers meer bewust maken van de problematiek onder het motto 'heb een hart voor slachtoffers van mensenhandel'. We willen hen ook sensibiliseren en tot actie inspireren om dit onrecht te helpen stoppen. Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.

Op een pancarte onder de vlag kunnen voorbijgangers meer lezen over dit initiatief. "We moedigen hen aan om een foto te maken met de vlag of de pancarte, en die foto te posten op sociale media met de hashtag #EndHumanTrafficking. Zo kunnen ze zich uitspreken tegen mensenhandel en tonen ze zich solidair met slachtoffers, hier in België maar ook wereldwijd. Wie meer informatie wil of een pin met het blauwe hart wil opspelden, kan op zaterdag 30 juli van 11 tot 16 uur terecht aan de stand van PAG-ASA op de Grote Markt", alsnog Corneillie.

"Het gebeurt overal, ook achter onze hoek: in een nagelsalon, bij de hand-carwash, in de kelder van een restaurant, op een bouwwerf of nog in een massagesalon. Daar worden mannen en vrouwen, maar ook kinderen, gedwongen te werken in mensonwaardige omstandigheden. Op deze internationale dag tegen mensenhandel willen we iedereen aanmoedigen: open je ogen, want als je hen kan zien, dan kun je hen helpen door met ons contact te nemen", vult Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, dat sinds 1994 slachtoffers van mensenhandel opvangt en begeleidt, aan.

Onder de radar

Mensenhandel is een fenomeen dat alle landen in de wereld treft, ook België. Naar schatting zijn in België 23.000 mensen slachtoffer van mensenhandel. Toch werden in 2017 slechts 84 gevallen gerapporteerd. Het fenomeen kan verschillende vormen aannemen, maar gaat steeds gepaard met - voornamelijk seksuele of economische - uitbuiting. Daarbij komen slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terecht. Het zijn vrouwen, mannen en kinderen die worden uitgebuit in de prostitutie, gedwongen criminaliteit, bedelarij of orgaanhandel of gedwongen arbeid.

Meldpunt en hulp

Een groot deel van de slachtoffers blijft onder de radar, slechts een klein deel vindt zijn weg naar gespecialiseerde centra voor opvang en begeleiding. Op de website stopmensenhandel.be kunnen slachtoffers, maar ook mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving, melding maken of in contact komen met gespecialiseerde hulpcentra. In geval van gevaar bel je 101.

Wereldwijde campagne

30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Werelddag Tegen Mensenhandel'. De stad Leuven geeft met deze actie voor de derde keer gevolg aan de oproep van de federale overheid, het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en de centra voor slachtoffers van mensenhandel. Het is een wereldwijde campagne die de problematiek van mensenhandel duidelijker naar voren schuift om zo te kunnen optreden tegen daders en slachtoffers te kunnen opvangen. België is sinds 1995 een pionier in de strijd tegen mensenhandel.