Blue-bike nergens zo populair als in Leuven

07 Februari 2024

Blue-bike nergens zo populair als in Leuven

"De Leuvenaar, maar ook de pendelaar, vindt duidelijk de weg naar de blauwe deelfiets. Dat blijkt jaar na jaar uit de cijfers." - David Dessers

Nergens in België werd er in 2023 zo vaak een Blue-bike, de blauwe deelfiets, ontleend als in Leuven. Dat blijkt uit het jaarrapport van Blue-mobility. In Leuven werd het voorbije jaar maar liefst 36.554 keer een Blue-bike ontleend, een stijging van 18 % ten opzichte van 2022. Het Blue-bikepunt aan het station van Leuven is het populairste uitleenpunt in België.

Het voorbije jaar werden er in Leuven 36.554 ritten gemaakt met een Blue-bike. Dat is een stijging van 18 % ten opzichte van 2022 en een verdubbeling ten opzichte van 2021. Leuven staat al drie jaar afgetekend op de eerste plaats. Leuven telde in 2023 bijna 5.000 unieke gebruikers van Blue-bike. "We zijn heel erg blij met deze cijfers. De Leuvenaar, maar ook de pendelaar, vindt duidelijk de weg naar de blauwe deelfiets. Dat blijkt jaar na jaar uit de cijfers", reageert een opgetogen schepen van mobiliteit David Dessers. "Meer nog, niet alleen de deelfietsen blijven winnen aan populariteit. Ook de deelwagens. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers in onze stad gestegen met maar liefst 80%. Het is duidelijk: de Leuvenaar kiest meer en meer voor deelmobiliteit."

"Het is fijn om te zien dat de samenwerking met de stad Leuven jaar na jaar haar vruchten afwerpt. De stad kiest volop voor de fiets en voor deelmobiliteit. Leuvenaars beschikken bovenop het openbaar vervoer over zowel elektrische als niet-elektrische deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto's. Deze verscheidenheid aan opties maakt dat Leuvenaars niet langer twijfelen over een eigen (tweede) auto. We hopen dat we ons aanbod de komende jaren nog fijnmaziger kunnen uitbouwen in de Leuvense regio. Er is nog ontzettend veel groeipotentieel, zeker nu we ook e-bikes in ons aanbod hebben", aldus Stefaan Butaye, algemeen directeur bij Blue-bike.

Blue-bikepunt aan het station vooral populair

​Vooral het Blue-bikepunt aan het station van Leuven (in de fietsenstalling onder het stadskantoor) is populair. Het voorbije jaar werd er op die plek maar liefst 29.457 keer een fiets uitgeleend. Het uitleenpunt aan de Kop van Kessel-Lo was in 2023 goed voor 6.099 ritten, dat aan het station van Heverlee voor 989 ritten.

Uitbreiding

In Leuven vind je momenteel 206 Blue-bikes, begin vorig jaar waren dat er nog 155. Het merendeel van de fietsen vind je in de stalling onder het stadskantoor. "We hebben het aantal fietsen vorig jaar gevoelig uitgebreid, precies om in te spelen op de toenemende vraag", aldus schepen Dessers. "Meer nog, sinds eind vorig jaar hebben we het aanbod nog uitgebreid met elektrische fietsen."

Blue-mobility kiest voor sociale economieondernemingen als servicepartner voor de fietsen. Voor Leuven is dat VELO vzw. "De integratie van e-bikes binnen het gamma van de Blue-bikes biedt extra werk voor onze techniekers, maar maakt ook dat er meer technische leermogelijkheden en -kansen zijn voor hen", reageert Dries Janssen, directeur bij VELO.

Over Blue-bike

Een Blue-bike is een deelfiets die je vindt aan bus-, trein- en tramstations. Blue-bikes mikken op mensen die met de trein of bus aankomen in Leuven en vervolgens nog enkele kilometers tot hun bestemming moeten afleggen. Leuven telt drie Blue-bikepunten: twee aan het station van Leuven, aan de voor- en achterkant, en één aan het station van Heverlee.

Sinds begin dit jaar betaal je in Leuven voor een Blue-bike 2,5 euro voor de eerste 24 uur in plaats van 1,5 euro. Dat komt omdat de Vlaamse regering vanaf dit jaar niet meer tussenkomt in de factuur. De stad legt wel nog steeds een euro bij per rit. Voor de elektrische fietsen betaal je 10 euro voor de eerste 24 uur. Door een tijdelijke actie is dat in februari slechts 7 euro. Daarnaast betaal je elk jaar lidgeld (12 euro per jaar). Je kan de fiets ontlenen met je lidkaart via de sleutelautomaat of via de app.