Stad Leuven deelt gratis bijvriendelijk bloemzaad uit

14 April 2023

Stad Leuven deelt gratis bijvriendelijk bloemzaad uit

"Al met kleine ingrepen, zoals het aanleggen van een bloemenperkje, kun je zorgen voor een tuin die bruist van het leven en vogels en bijen." - David Dessers

Vanaf volgende maandag verdeelt de stad Leuven opnieuw zakjes bloemzaad die de provincie Vlaams-Brabant jaarlijks gratis ter beschikking stelt. Met de bloemzaadactie geven de provincie en de stad Leuven Leuvenaars de kans om bij te dragen aan een grotere bijenpopulatie.

"Bijen zijn een essentiële schakel in de natuur. Zonder bijen is er geen honing, maar ook veel minder fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. De bijenpopulatie heeft het moeilijk. Wij kunnen hen helpen door te zorgen voor voldoende bloemen ook in een stedelijke omgeving", zegt Lalynn Wadera schepen van groen.

Een kleurrijke bloemenmengeling

In de zakjes zit een mix van dille, blauwe korenbloem, grote klaproos, boekweit, gele ganzenbloem, slangenkruid, muskuskaasjeskruid en akkervergeet-mij-nietje. Het mengsel is aangepast aan onze bodem. Het heeft een goede onkruid onderdrukkende werking en verhindert dat er erosie optreedt. Als goede bodemverbeteraar stimuleert het bloemenmengsel het bodemleven.

In één zakje zit voldoende zaaigoed voor een bloemenakker van 40 m², ongeveer de oppervlakte van vier parkeerplaatsen. Je kan de zaadjes vanaf nu zaaien tot eind augustus. "Door de zaadjes in eigen tuin te zaaien, helpen Leuvenaars dus de natuur een handje", zegt schepen Wadera.

"Al met kleine ingrepen, zoals het aanleggen van een bloemenperkje, kun je zorgen voor een tuin die bruist van het leven en vogels en bijen, maar ook andere insecten aantrekt", besluit schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. "Wie de smaak te pakken heeft, kan bij de stad ook terecht voor gratis advies voor een meer natuurvriendelijke tuin. Een tuinranger komt dan bij je langs en geeft je advies op maat."

Waar en wanneer afhalen
Leuvenaars kunnen vanaf maandag 17 april gratis een zakje bloemenzaad afhalen in alle filialen van de Bib Leuven, in een van de buurtcentra of in het stadskantoor. Stad Leuven bestelde bij de provincie Vlaams-Brabant 2.000 zakjes bloemzaad. Afhalen kan zolang de voorraad strekt. ​