Groen Leuven pakt uit met 13 voorstellen voor 13 oktober

28 Augustus 2024

Groen Leuven pakt uit met 13 voorstellen voor 13 oktober

"We weten dat de komende zes jaar op mondiaal vlak cruciaal worden om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Wij willen dat we als stad voluit onze verantwoordelijkheid nemen en ons deel van het werk doen." - David Dessers

Groen Leuven pakt uit met een sterk programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. De partij schuift 13 concrete voorstellen naar voren voor de komende beleidsperiode. Zo wil ze het aantal zonnepanelen verdubbelen, werk maken van 500 bijkomende budgethuurwoningen en 10.000 extra plaatsen voor fietsen in nieuwe fietsenstallingen creëren. Groen Leuven wil de komende jaren verder werk maken van een klimaatneutrale, solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen, ook voor de toekomstige generaties.

"We hebben de voorbije jaren in het bestuur een stevige basis gelegd om onze stad klaar te maken voor de toekomst. We hebben de versnelling ingezet om als stad klimaatneutraal te worden, hebben de basis gelegd voor een rechtvaardig woonbeleid en werk gemaakt van duurzame mobiliteit en een betere verkeersveiligheid", aldus Janne Vermeesch, voorzitter van Groen Leuven. "Maar het werk is nog niet af. Er ligt nog heel wat werk op de plank. Met drie concrete speerpunten en een stevig programma, dat tot stand kwam na breed overleg met onze leden en het middenveld, trekken we naar de kiezer."

"Met drie concrete speerpunten en een stevig programma, dat tot stand kwam na breed overleg met onze leden en het middenveld, trekken we naar de kiezer." - Janne Vermeesch

"We weten dat de komende zes jaar op mondiaal vlak cruciaal worden om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Wij willen dat we als stad voluit onze verantwoordelijkheid nemen en ons deel van het werk doen", stelt lijsttrekker David Dessers. "Ons klimaatbeleid moet daarom in een hogere versnelling gaan. Dat is voor ons zeker een belangrijke inzet van de verkiezingen van 13 oktober."

Klimaatstad

Groen Leuven wil de komende jaren verder bouwen aan een klimaatneutrale toekomst voor Leuven. "Dat zijn we verschuldigd aan onze kinderen en kleinkinderen", vertelt Dessers. "Het betekent dat we de CO2-uitstoot in onze stad met minstens 80% verminderen. Tegen 2030 moeten we al een flink stuk van die weg hebben afgelegd. En we willen dat doen op een sociaal rechtvaardige en inclusieve manier, anders zal het gewoon niet lukken. Een groen en duurzaam Leuven is trouwens ook de beste garantie op een leefbare en welvarende stad van morgen, waar ook de komende generaties een goed leven kunnen opbouwen."

"Concreet willen we het aantal zonnepanelen tegen 2030 verdubbelen, maar ook duurzame warmte halen uit de ondergrond of uit waterlopen en die verdelen onder de Leuvenaars", vertelt Thomas Van Oppens (plaats 3). "Daartoe willen we een lokaal energiebedrijf voor duurzame warmte oprichten."

Groen Leuven heeft de voorbije jaren de basis gelegd voor een circulaire stad waar materialen zoveel mogelijk hergebruikt worden, met onder meer de zeer succesvolle oprichting van de Materialenbank. De partij wil de komende jaren evolueren richting een stad waar afval niet meer bestaat. "Vandaag recupereren we jaarlijks 200 ton bouwmaterialen via de Materialenbank. Tegen 2030 willen we daar 8.000 ton van maken door in alle ontwikkelingsprojecten materialen maximaal te hergebruiken", aldus Van Oppens. Verder wil de partij zorgen voor meer ontharding, water en vergroening in de stad en meer robuuste natuur in en rond de stad. Meer groen, biodiversiteit en water in de stad beschermen ons tegen de gevolgen van klimaatverandering, zowel bij hitte als bij het risico op overstromingen. Groen wil bijvoorbeeld van het de Becker Remyplein in Kessel-Lo, de Vismarkt, het Jeanne Dormaelsplein in Wijgmaal en het plein aan het deelgemeentehuis van Heverlee groene ontmoetings- en speelplekken maken.

"Vandaag recupereren we jaarlijks 200 ton bouwmaterialen via de Materialenbank. Tegen 2030 willen we daar 8.000 ton van maken door in alle ontwikkelingsprojecten materialen maximaal te hergebruiken." - Thomas Van Oppens

Solidaire en rechtvaardige stad

Daarnaast wil Groen Leuven de komende jaren verder bouwen aan een stad waar iedereen tot hun recht komt en zich veilig voelt. "We komen op tegen ongelijkheid en kiezen radicaal voor echte oplossingen voor wie het moeilijk heeft", aldus Lies Corneillie (plaats 2).

De vrije markt kan het recht op een goede woning voor iedereen niet garanderen. "We moeten als overheid samen met burgers zelf een wezenlijk deel van het woonaanbod in handen nemen, enkel zo kunnen we het recht op betaalbaar wonen waarmaken. De vrije markt is immers niet in staat om het recht op wonen te waarborgen. We zijn daar de vorige jaren mee begonnen, maar dit vergt tijd en we willen daar mee verder. We maken werk van 15% sociale woningen tegen 2050, 500 bijkomende budgethuurwoningen tegen 2030 en zorgen dat er jaarlijks een nieuw Community Land Trust-project kan opstarten: betaalbare koopwoningen waar je enkel het huis en niet de grond koopt", stelt Corneillie.

"We moeten als overheid samen met burgers zelf een wezenlijk deel van het woonaanbod in handen nemen, enkel zo kunnen we het recht op betaalbaar wonen waarmaken." - Lies Corneillie

De partij wil ook de strijd tegen armoede verder opvoeren. "We garanderen de sociale grondrechten en zorgen voor automatische rechtentoekenning. Dat betekent dat wie recht heeft op ondersteuning, die automatisch krijgt. We zorgen ervoor dat elke Leuvenaar een budget op maat heeft om goed te kunnen leven. Housing First, waarbij wie dakloos is, eerst een woning krijgt alvorens de begeleiding wordt opgestart, schalen we op zodat we een einde maken aan langdurige dak- en thuisloosheid."

Wonen waar je je thuis voelt, is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Daarom willen de Groenen ervoor zorgen dat je in je eigen buurt kunt blijven wonen, ook als je ziek wordt of ouder bent. De partij wil werken aan zorgzame buurten en ervoor zorgen dat professionele zorgverleners naar je toe komen, wanneer je zorg nodig hebt.

Stad waar het goed is om te leven

Tot slot wil Groen Leuven verder bouwen aan een stad waar het goed leven is. "Leuven is een echte fietsstad, in de eerste plaats dankzij de Leuvenaars die massaal voor de fiets kiezen, maar ook dankzij de prioriteit die we de voorbije jaren gegeven hebben aan de fiets. We willen blijven werk maken van veilige, hoogwaardige fietsverbindingen, waaronder de bouw van een fietsbrug over de Geldenaaksebaan, en kwaliteitsvolle fietspaden. We weten dat het stallen van fietsen vaak een probleem geeft. Dat willen we de komende jaren aanpakken met 10.000 extra plaatsen voor verschillende soorten fietsen in nieuwe fietsenstallingen", aldus lijsttrekker David Dessers.

"Met de sterke en gewenste groei van het aantal fietsers, voelen voetgangers zich wel eens aan hun lot overgelaten", gaat Dessers verder. "We zorgen voor veilige routes voor voetgangers, met voldoende rust- en zitplekken, en scheiden voetgangers en fietsers waar nodig. Kinderen, ouderen en mensen met een beperking vormen de norm bij de heraanleg van straten, pleinen en buurten."

Leuven is vandaag al koploper in Vlaanderen op het vlak van deelmobiliteit. Op vier jaar tijd steeg het aantal autodelers met 80% en vervijfvoudigde het aantal gebruikers van de deelbakfietsen. Leuven is de populairste stad voor de Blue-bike, de blauwe deelfiets. "We weten dat er nog potentieel is. Daarom mikken we op een verdubbeling van het aantal deel(bak)fietsen en streven we naar 3.000 deelwagens tegen 2030", aldus Dessers. Concreet wil de partij het aantal deel(bak)fietsen verdubbelen en streeft ze naar 3.000 deelwagens tegen 2030.

Verder willen de Groenen verder werk maken van veilige schoolomgevingen, speelplekken en groene buurten waar je buren, vrienden en familie ontmoet. Groen wil straten en pleinen verder ontharden en vergroenen en ervoor zorgen dat alle Leuvenaars dichtbij hun woning kunnen genieten van stadsgroen. Elke Leuvenaar heeft recht op basisgroen, vindt de partij. Groen kiest voor de 3 – 30 – 300 vuistregel: vanuit elke woning moet je drie bomen kunnen zien, een wijk moet van bovenaf bekeken voor 30% uit bladerdek bestaan (bomen of plantsoenen) en elke inwoner moet op 300 meter veilige wandelafstand een park of groene ruimte aantreffen.

Groen Leuven wil ten slotte de stad samen met de Leuvenaars maken. De voorbije jaren zijn er belangrijke stappen op het vlak van burgerparticipatie gezet. De partij wil nu nog een stapje verdergaan en wil 1 miljoen euro per jaar ter beschikking stellen van Leuvenaars voor projecten die bijdragen aan het straatbeeld en het samenleven in onze stad. 

Met deze voorstellen wil Groen Leuven een duidelijke koers uitzetten voor een rechtvaardige, groene en leefbare toekomst voor alle Leuvenaars, hun kinderen en kleinkinderen.