Leuvense Materialenbank recupereerde vorig jaar maar liefst 192 ton bouwmaterialen

26 Januari 2024

Leuvense Materialenbank recupereerde vorig jaar maar liefst 192 ton bouwmaterialen

​"De Materialenbank is een succesverhaal. Het eerste jaar gaven we 20 ton bouwmaterialen een tweede leven. Vorig jaar recupereerden we maar liefst 192 ton aan bouwmaterialen, dat is meer dan drie keer zoveel als in 2022. Zo’n 170 ton werd opnieuw verkocht en kreeg dus al een nieuw leven. Met die cijfers zijn we dan ook heel erg blij. De Materialenbank maakt echt een verschil." - Thomas Van Oppens

De Leuvense Materialenbank, een initiatief van stad Leuven in samenwerking met Atelier Circuler, biedt sinds 2021 tweedehands bouwmaterialen aan en redt zo heel wat materialen van de afvalberg. Het initiatief is een groot succes, want het voorbije jaar recupereerde het maar liefst 192 ton bouwmaterialen. Dat is meer dan drie keer zoveel als in 2022. De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken.

Bouwafval is goed voor maar liefst een derde van het totale volume aan afval in Vlaanderen. De bouwsector zelf is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in Europa. "In Leuven willen we die cijfers sterk inperken en daarom openden we in 2021 de Materialenbank. Het is een fysieke locatie en webshop waar je voornamelijk verschillende soorten gerecupereerd hout, maar ook steen, metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk vindt, dat we een tweede leven geven. Veel van die gebruikte bouwmaterialen zijn immers nog in goede staat. Het is echt zonde om die bij het afval te gooien", vertellen schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens en August Smessaert van Atelier Circuler en coördinator van de Materialenbank. "De Materialenbank is een belangrijke schakel om van Leuven een circulaire stad te maken, een stad waar we spaarzaam omspringen met kostbare grondstoffen en grondstoffen en materialen maximaal hergebruiken."

Een daverend succes

"De Materialenbank is een succesverhaal. Het eerste jaar gaven we 20 ton bouwmaterialen een tweede leven. Begin 2023 stelden we als ambitie om binnen enkele jaren jaarlijks 140 ton bouwmaterialen van de afvalberg te redden. Wat blijkt? Vorig jaar recupereerden we maar liefst 192 ton aan bouwmaterialen, dat is meer dan drie keer zoveel als in 2022. Zo’n 170 ton werd opnieuw verkocht en kreeg dus al een nieuw leven. Met die cijfers zijn we dan ook heel erg blij. De Materialenbank maakt echt een verschil", aldus schepen Van Oppens. 

"We recupereerden het voorbije jaar vooral hout (147 ton) en steen (35 ton)", vervolgt August Smessaert. "Deze groei is voornamelijk te danken aan de capaciteitsuitbreiding. Sinds de verhuis naar de nieuwe locatie begin vorig jaar hebben we veel meer opslagruimte. We beschikken er bovendien over een atelier waar we al het materiaal kunnen verwerken. Zonder twijfel draagt ook de nauwe samenwerking met Wonen en Werken bij aan dit succes. Zij leveren een belangrijke bijdrage op logistiek vlak, maar ook op het vlak van urban mining en het herwaarderen van materialen."

Meer dan een verkooppunt

De Materialenbank doet niet alleen dienst als opslag- en verkoopruimte. Heel wat van het gerecupereerde materiaal wordt er ook verwerkt tot iets nieuws, zoals binnenschrijnwerk, keukens en tafels. Het voorbije jaar werd er uit gerecupereerd hout bijvoorbeeld het informatiepaviljoen gemaakt dat een plekje kreeg in de proefopstelling in de Constantin Meunierstraat. 

Het atelier in de Materialenbank staat bovendien open voor iedereen die wil experimenteren met gerecupereerd materiaal. Hobbyisten en zelfstandigen bijvoorbeeld die lid worden van Atelier Circuler, kunnen er komen werken en gebruik maken van de (grote) houtbewerkingsmachines. Daarnaast geeft Atelier Circuler er workshops aan onder meer scholen en bedrijven. Het voorbije jaar telde het atelier 102 leden en vonden er 110 workshops en 7 rondleidingen plaats.

Instroom van materialen

De materialen in de Materialenbank zijn onder meer afkomstig van 'urban mining' projecten. Hierbij worden waardevolle materialen gerecupereerd uit oude gebouwen die een renovatie ondergaan of gesloopt worden. Het voorbije jaar heeft de Materialenbank een groot urban mining project kunnen doen in UZ Leuven campus Gasthuisberg. De Materialenbank werkt samen met grote spelers in en rond Leuven om zoveel mogelijk materialen te recupereren en zo de kringloop te sluiten.