De Leuvenaars zijn de beste Veggie Burgers

01 April 2021

De Leuvenaars zijn de beste Veggie Burgers

"Geweldig nieuws! Deze overwinning toont aan dat er in Leuven een groot draagvlak is voor duurzame, vegetarische en gezonde voeding. We verdedigen met plezier onze titel in de VeggieChallenge volgend jaar." - David Dessers

Bijna 24.000 Belgen namen deel aan de VeggieChallenge aan en aten de hele maand maart (vaker) veggie. Ook heel wat steden schaarden zich achter de campagne en riepen hun inwoners op om mee te doen. Leuven had de meeste deelnemers per aantal inwoners en is de beste Veggie Stad 2021. Oostende werd eervol tweede en Gent eindigde op de derde plaats. 

De tweede editie van de VeggieChallenge, een campagne van EVA vzw, was een groot succes. Bijna 24.000 Belgen schreven zich in en aten in maart (vaker) veggie. Nieuw dit jaar was dat ook steden konden meedoen. Hasselt, Genk, Mechelen, Leuven, Gent, Oostende, Kortrijk, Brugge, Sint-Gillis, Elsene, Bergen en Jette gingen de uitdaging aan om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen om zich in te schrijven en zo de beste Veggie Stad 2021 te worden. Ze zorgden allemaal voor extra promo en motivatie voor hun inwoners.

Winnaar Leuven

Leuven won deze eerste VeggieChallenge voor steden. Meer dan 700 Leuvenaars schreven zich officieel in. Schepen van landbouw en consumptie David Dessers reageert opgetogen: "We zijn bijzonder blij met deze overwinning. Het toont aan dat er in Leuven een groot draagvlak is voor duurzame, vegetarische en gezonde voeding. Daar bouwen we de komende maanden op verder. Zo zullen we werk maken van een groter vegetarisch aanbod op evenementen in onze stad. En natuurlijk verdedigen we met veel plezier onze titel in de VeggieChallenge volgend jaar. We hopen dat heel wat Leuvenaars de smaak te pakken hebben gekregen en ook de komende maanden voor (meer) veggie kiezen."

Runner-up Oostende

In Oostende registreerden zich meer dan vierhonderd mensen zich voor de VeggieChallenge. Opvallend was hoe enthousiast de horeca mee op de kar sprong: maar liefst dertig Oostendse restaurants deden in maart een extra inspanning om meer veggie en vegan gerechten aan te bieden. Schepen van mens & milieu Silke Beirens ging zelf hoogstpersoonlijk op verschillende plaatsen een vegan lunch langsbrengen. "Ik heb zelf een horecaverleden en ben blij dat ik nog eens in de kookpotten mocht roeren voor mijn collega’s van het college. Door het grote aantal enthousiaste reacties ging ik nog een stap verder en bezorgde de voorbije weken een plantaardige lunch aan enkele ondernemers, een kersvers gemeenteraadslid en als klap op de vuurpijl liet ik ook de brandweercommandant en de korpschef meegenieten. De tweede plaats voor Oostende binnenhalen verrast me enigszins wel. Toch is het een bewijs dat de Oostendenaars alsmaar bewuster omgaan met voeding."

Blijvende impact

Bijna 24.000 Belgen schreven zich in voor de VeggieChallenge. Samen bespaarden ze ongeveer 475.000 kg CO2, 725.000.000 liter water en 50.000 dierenlevens. De meeste mensen die aan de challenge deelnemen, blijven ook na afloop meer plantaardig eten. Deze veggie maand verandert dus de eetgewoonten van mensen op lange termijn.