Leuven gaat VeggieChallenge aan

24 Februari 2021

Leuven gaat VeggieChallenge aan

"Deelnemers kunnen zich dertig dagen lang door een online coach laten begeleiden. We hopen dat Leuvenaars op die manier ontdekken hoe makkelijk het is om wat minder vlees te eten, en vooral hoe lekker vegetarisch kan zijn." - David Dessers

Worden de Leuvenaars de beste Veggie Burgers?

De stad roept Leuvenaars op om in maart de VeggieChallenge aan te gaan en een maand lang minder vlees en meer plantaardig te eten. Een online coach begeleidt de deelnemers dertig dagen lang. De stad hoopt hiermee zoveel mogelijk Leuvenaars te overtuigen om een maand lang de voordelen van plantaardig eten te ontdekken. Er is ook een wedstrijdelement: de stad of gemeente met procentueel het hoogste aantal deelnemende inwoners ontvangt de VeggieChallege 2021 Award. Worden de Leuvenaars de beste Veggie Burgers?

"We merken dat heel wat mensen minder vlees willen eten, maar vaak niet goed weten hoe daaraan te beginnen. Met de VeggieChallenge willen we hen over de streep trekken", aldus schepen van landbouw en consumptie David Dessers. "Wie zich inschrijft op www.evavzw.be/veggiechallenge kan zich dertig dagen lang door een online coach laten begeleiden. Je ontvangt weekmenu’s en kindvriendelijke recepten en kan online kookworkshops volgen. We willen zo aantonen hoe makkelijk het is om wat minder vlees te eten. We hopen dat zoveel mogelijk Leuvenaars de uitdaging aangaan en dat we ons kunnen kronen tot de beste Veggie Burgers van het land. Ik doe alvast mee!" Als deelnemer kies je zelf hoe ver je wilt gaan: enkele dagen per week vegetarisch, een hele maand vegetarisch of een hele maand veganistisch. 

Minder dierlijke producten eten is niet alleen gezond, het heeft ook een positieve impact op het klimaat. Minder vlees eten komt bovendien het welzijn van dieren ten goede en je bespaart er ook een flinke duit mee. De VeggieChallenge past dan ook perfect binnen de ambities van de stad om klimaatneutraal te worden en binnen de doelstellingen van de Leuvense voedselstrategie 'Voeding Verbindt'.

Veggie takeaway

"Met de campagne willen we ook de lokale horeca ondersteunen die het momenteel bijzonder moeilijk heeft. Quasi elke horecazaak in Leuven heeft ondertussen een kwaliteitsvol vegetarisch aanbod. Dus wie graag wat meer vegetarisch wilt eten, maar geen keukenprins(es) is of weinig tijd heeft om te koken, kan bij heel wat Leuvense horecazaken terecht voor een vegetarische maaltijd", aldus Dessers.

"Mensen worden zich meer en meer bewust van de toekomst en hun eigen gezondheid. De horeca in Leuven speelt hier steeds meer op in. Ik raad al mijn collega's aan om zeker verschillende vegetarische gerechten op hun kaart te zetten. Het zal de omzet alleen maar vergroten. Met HoReCa Leuven bieden we trouwens ook gratis opleidingen vegetarisch koken aan", reageert Kevin Vanderauwera, voorzitter HoReCa Leuven.

Een initiatief van EVA vzw en Proveg international

De VeggieChallenge is een initiatief van EVA vzw en Proveg international in samenwerking met Colruyt en Garden Gourmet. "Al meer dan 350.000 mensen wereldwijd en meer dan 12.000 in België deden de voorbije jaren mee met de campagne. 90% van de deelnemers geeft aan ook na zijn deelname gezonder veggie te blijven eten. De campagne heeft dus een blijvende impact", besluit Nena Baeyens, communicatieverantwoordelijke bij EVA vzw.