Succesvolle eerste editie van Queer Arts Festival Leuven zit erop

27 November 2023

Succesvolle eerste editie van Queer Arts Festival Leuven zit erop

"Dit eerste Queer Arts Festival was drie weken lang één groot cultuurfeest en een straf uithangbord voor het nieuwe regenboogbeleid van onze stad. De positieve vibe was zeer voelbaar in heel de stad en dit smaakt absoluut naar meer. We duimen dus nu al graag voor een volgende editie!" - Lies Corneillie

Drie weken lang bracht het allereerste Queer Arts Festival Leuven een waaier aan kunst, verdieping en feestjes over de hele stad. Met een legendarische Queer Night in Het Depot en een sprankelend Queer Literatuur Feest in 30CC/Schouwburg sloot het festival af met twee knallers.

De eerste editie van het Queer Arts Festival Leuven lokte liefst 2.250 deelnemers naar 28 verschillende activiteiten. De grootste publiekstrekkers waren de Queer Night in Het Depot (met onder meer Gustaph) en het Queer Literatuur Feest in 30CC/Schouwburg (gecureerd door Fleur Pierets) van afgelopen weekend. Ook de allereerste Leuvense Pride bij de opening van het festival op vrijdag 3 november trok een groot aantal deelnemers. Daarnaast waren er ook kleinschalige activiteiten, zoals een gespreksavond rond genderidentiteit en queer dansworkshops die mikten op een meer specifiek doelpubliek. Bijzonder waren ook de vier Queer History Walks, waarin de verborgen geschiedenissen van de LGBTI-gemeenschap in Leuven werden gedeeld met een geïnteresseerd publiek.

"Het is hartverwarmend om te zien hoe er zich een community heeft gevormd rond queer thema’s in Leuven, met talrijke gezichten en enthousiaste vrijwilligers die het festival drie weken lang hebben gedragen", aldus organisatoren Georgy Chtchevaev, Filip Tielens, Jamine De Wandel en David Espinel van Queer Leuven. "Tegelijk was het ook bijzonder om te zien hoe de hele stad het festival omarmde. Meer dan 20 culturele partners organiseerden samen met ons voorstellingen, concerten, films, feestjes en nog zoveel meer. Hierdoor kwam ook het reguliere publiek van onder meer Het nieuwstedelijk en 30CC naar onze evenementen en konden ook zij proeven van queer kunst(enaars). Door de geslaagde mix van toeschouwers maakte het festival haar inclusieve doel helemaal waar."

"Dit eerste Queer Arts Festival was drie weken lang één groot cultuurfeest en een straf uithangbord voor het nieuwe regenboogbeleid van onze stad", aldus schepenen Lies Corneillie (gelijke kansen) en Bert Cornillie (cultuur). "De positieve vibe was zeer voelbaar in heel de stad en dit smaakt absoluut naar meer. We duimen dus nu al graag voor een volgende editie!"

Het eerste festival zit erop, maar de gratis expo Queer Horizons loopt nog tot en met 9 december. In Expo Leuven, nabij Bibliotheek Tweebronnen, kan u het werk zien van vijf jonge getalenteerde queer kunstenaars. En niet getreurd: in de komende weken en maanden zal Queer Leuven nog heel wat andere artistieke evenementen organiseren over de hele stad. The best is yet to come!