Stad Leuven vergroent voertuigenpark

02 Mei 2023

Stad Leuven vergroent voertuigenpark

"We gaan erg zorgzaam om met ons voertuigenpark. Als we voertuigen toch moeten vervangen, dan kiezen we voor de meest milieuvriendelijke technieken die ook financieel haalbaar zijn." - Thomas Van Oppens

Stad Leuven is volop bezig met het vergroenen van haar voertuigenpark. De medewerkers van de stad gebruiken deze voertuigen om hun taken uit te voeren. Zo breidde de stad de voorbije jaren het aantal elektrische fietsen voor haar personeel fors uit. Voertuigen die aan vervanging toe zijn, worden waar mogelijk vervangen door een elektrische variant. De stad nam onlangs de eerste elektrische personenwagens, bestelwagens en veegmachine in gebruik. De nieuwe voertuigen zijn gehuld in de kleurrijke huisstijl van de stad.

"Als pioniersstad voor klimaat ondernemen we verschillende initiatieven om klimaatneutraal te worden tegen 2030," zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. "Door ons voertuigenpark nu ook te vergroenen voor onze medewerkers, zorgen we mee voor betere luchtkwaliteit, minder CO²-uitstoot en minder fijn stof in Leuven. Alle dienstvoertuigen zoals de cargobakfiets, de veegmachine en de elektrische wagens zullen vanaf nu ook eenduidig herkenbaar zijn in het straatbeeld. De frisse uitstraling en de eigentijdse kleuren van de voertuigen weerspiegelen zo de dynamische stad die we zijn."

Stad Leuven heeft een divers wagenpark met erg verschillende voertuigen, gaande van gewone wagens en bestelwagens tot tractoren en hoogtewerkers. "We gaan erg zorgzaam om met ons voertuigenpark en herstellen en onderhouden het zo lang mogelijk in onze eigen garage. Als we voertuigen toch moeten vervangen, dan kiezen we voor de meest milieuvriendelijke technieken die ook financieel haalbaar zijn. Zo maken we werk van een duurzamer voertuigenpark en geven we als stad het goede voorbeeld", licht schepen van aankoopbeleid Thomas Van Oppens toe. "De voorbije weken namen we de eerste elektrische voertuigen in gebruik: twee personenwagens, twee bestelwagens en een veegmachine. We zullen de komende maanden nog een twintigtal personen- en bestelwagens in dienst nemen, alsook een elektrische Bibliobus." ​

Alternatieve mobiliteitsoplossing

"Het is niet zo dat we elke wagen die aan vervanging toe is, zomaar vervangen door een nieuwe wagen", gaat Van Oppens verder. "We zoeken telkens naar de beste mobiliteitsoplossing. We stellen ons altijd eerst de vraag of het nodig is om eenzelfde voertuig opnieuw aan te kopen. In sommige gevallen kunnen alternatieven, zoals elektrische fietsen, immers een betere oplossing zijn. En blijkt een nieuwe wagen toch de beste oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk, dan kiezen we voor de meest milieuvriendelijke technieken die ook financieel haalbaar zijn."

Verantwoorde dienstverplaatsingen

Stad Leuven streeft ernaar om zoveel mogelijk dienstverplaatsingen zonder wagen te doen en kiest in eerste instantie voor de (elektrische) (bak)fiets. Daarom investeerde de stad recent nog in 51 extra elektrische dienstfietsen. Dat brengt het totaal aantal dienstfietsen op 150, waarvan 116 elektrisch. Voor langere verplaatsingen gaat de voorkeur uit naar de trein, in combinatie met deelwagens of -fietsen. Voor sommige verplaatsingen of opdrachten is een wagen echter onontbeerlijk, bijvoorbeeld wanneer medewerkers van de technische dienst materiaal moeten leveren.