Stad Leuven maakt winnaars tekenwedstrijd ‘Vredevolle Steden’ bekend

25 Oktober 2023

Stad Leuven maakt winnaars tekenwedstrijd ‘Vredevolle Steden’ bekend

"We mogen het belang van aanhoudende vredeseducatie niet onderschatten, zeker in het licht van de vele conflicten wereldwijd. Door deel te nemen aan deze wedstrijd kunnen kinderen en jongeren even stilstaan bij en nadenken over vrede en geweldloosheid." - Lies Corneillie

Gisteren maakte de stad de winnaars van de tekenwedstrijd 'Vredevolle Steden' bekend. Dat gebeurde feestelijk in het Atelier van de Bib Tweebronnen, in aanwezigheid van de jonge makers. Tijdens de bekendmaking verstuurde een van de kinderen de tekeningen digitaal naar het secretariaat van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) in Japan. Daar nemen de werken deel aan de internationale tekenwedstrijd 'Peaceful towns'.

De stad Leuven organiseerde de tekenwedstrijd naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Uit de inzendingen selecteerde de stad zeven tekeningen: vier van kinderen tussen 6 en 10 jaar, en drie van kinderen tussen 11 en 15 jaar. In de categorie van 6- tot 10-jarigen wonnen Amaury Beeckmans - de West-Meerbeeck (10), Anna Vanraes (10), Helena De Wilde (9) en Noémie Colson (10). Bij de 11- tot 15-jarigen haalden de werken van Ilakya Vijay Shankar (11), Lucia Guldentops (11) en Moira Mentens (13) de selectie.

"Met hun tekeningen dragen de kinderen mee de vredesboodschap uit. Elk van hen gaf een creatieve, eigen betekenis aan het thema Vredevolle Steden", licht schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie toe. "We mogen het belang van aanhoudende vredeseducatie niet onderschatten, zeker in het licht van de vele conflicten wereldwijd. Door deel te nemen aan deze wedstrijd kunnen kinderen en jongeren even stilstaan bij en nadenken over vrede en geweldloosheid."

Voor hun inzet en schitterende resultaten kregen Amaury, Anna, Helena, Ilakya, Lucia, Moira en Noémie van schepen Lies Corneillie elk een mooie, ecologische tekenset met een biokatoenen pennenzak, kleurstiften, huidskleurpotloden, een groeipotlood, slijper en gom.

Internationale tekenwedstrijd in Japan

Hun tekeningen nemen nu deel aan de internationale tekenwedstrijd 'Peaceful towns' in Japan. Het secretariaat van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) in Japan zal in elke leeftijdscategorie één eerste prijs, twee tweede prijzen en drie derde prijzen toekennen. Eind november 2023 maakt het secretariaat de resultaten bekend op de website van Mayors for Peace. De winnaars krijgen een oorkonde en een herinneringsgeschenk. Vorig jaar was de Leuvense Jakub winnaar van één van deze prijzen!

Inzet voor vrede

De stad Leuven zet zich in voor een wereld van vrede en zonder geweld. Leuven is sinds 1988 lid van het internationaal netwerk Mayors for Peace en is sinds 2010 ook Vredesstad. De stad neemt elk jaar op 21 september deel aan de Internationale Dag voor de Vrede door de vredesgedachte uit te dragen en te pleiten voor een internationaal verbod op kernwapens. Ze roept Leuvenaars dan op om massaal de vredesboodschap mee uit te dragen. Dit jaar verdeelde de stad hiertoe postkaarten waarmee Leuvenaars hun vredevolle groeten konden verspreiden en organiseerde ze een tekenwedstrijd over het thema 'vrede' voor kinderen.