Twaalfjarige Jakub ontvangt internationale prijs voor zijn tekening ‘Vredevolle steden’

27 Maart 2023

Twaalfjarige Jakub ontvangt internationale prijs voor zijn tekening ‘Vredevolle steden’

"De actualiteit maakt elke dag opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om de vredesboodschap te blijven uitdragen. Dat is een taak voor ons allemaal, jong en oud, en dat kan op verschillende manieren, ook met een tekening bijvoorbeeld." - Lies Corneillie

In september vorig jaar organiseerde stad Leuven de tekenwedstrijd 'Vredevolle steden' naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede. De twaalfjarige Jakub Cardyn kwam samen met vier leeftijdsgenoten als winnaar uit de bus. De vijf winnaars namen daarop deel aan de internationale tekenwedstrijd 'Peaceful Towns' van Mayors for Peace in Japan. Jakub sleepte er één van de drie speciale prijzen in de wacht. Vorige vrijdag overhandigde schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie hem de speciale prijs, samen met zijn door de stad ingekaderde tekening.

In december kreeg het stadsbestuur het heuglijke bericht uit Japan dat de jury van Mayors for Peace één van de drie speciale prijzen toekende aan het kunstwerk van Jakub Cardyn. "Dat is een hele eer, wanneer je weet dat in Japan 489 tekeningen uit een 70-tal steden (een 15-tal landen) toegekomen waren en dat er in totaal maar 15 prijzen uitgereikt werden", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. Wereldwijd deden aan de tekenwedstrijden in 86 lidsteden van Mayors for Peace maar liefst 8.644 inzendingen mee!

Een zichtbaar trotse Jakub kreeg van schepen Lies Corneillie de speciale prijs uit Japan, samen met zijn door de stad ingekaderde tekening. Zijn boodschap van vrede die de inspiratie vormde voor het kunstwerk, luidde: "Het maakt niet uit waar je woont, in Leuven, New York, Moskou of Abu Dhabi, vrede moet overal zijn – zoals een blauwe hemel over de steden. Het kleine hartje met de Oekraïense vlag is het teken dat ik aan de oorlog daar denk. De maan drukt uit dat het al laat is en dat we van vrede direct werk moeten maken."

"De actualiteit maakt elke dag opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om de vredesboodschap te blijven uitdragen. Dat is een taak voor ons allemaal, jong en oud, en dat kan op verschillende manieren, ook met een tekening bijvoorbeeld", aldus schepen Corneillie.

Inzet voor vrede
De stad Leuven zet zich in voor een wereld van vrede en zonder geweld. Leuven is sinds 1988 lid van het internationaal netwerk Mayors for Peace en is sinds 2010 ook Vredesstad. De stad neemt elk jaar op 21 september deel aan de Internationale Dag voor de Vrede door de vredesgedachte uit te dragen en te pleiten voor een internationaal verbod op kernwapens. Ze roept Leuvenaars dan op om massaal de vredesboodschap mee uit te dragen. De stad verdeelde hiertoe in het najaar van 2022 postkaarten waarmee Leuvenaars hun vredevolle groeten konden verspreiden, en organiseerde deze tekenwedstrijd.