Smart City Data platform van Leuven, Roeselare en Brugge valt opnieuw in de prijzen

08 December 2022

Smart City Data platform van Leuven, Roeselare en Brugge valt opnieuw in de prijzen

"Dit dataplatform is de draaischijf van onze realtime data-architectuur en een essentieel element van onze smart citystrategie. En dat is belangrijk willen we beleid maken op basis van objectieve data in plaats van ons buikgevoel." - Thomas Van Oppens

Nadat Leuven, Roeselare en Brugge de internationale award van het Smart City Expo World Congress op de schouw mochten zetten, komt er nu een tweede prijs bij. Gisterenavond viel het Smart City Platform van voornoemde steden opnieuw in de prijzen op de Agoria Digital Society Awards.

Leuven bundelde vorig jaar de krachten met Roeselare en Brugge om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform. Via een raamcontract kochten ze onlangs gezamenlijk een Smart City Data Platform aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus. Op die manier gaven de drie steden een aanzet voor een standaard dataplatform voor alle andere Vlaamse steden en gemeenten.

"We zijn heel blij met deze erkenning. Dit dataplatform is de draaischijf van onze realtime data-architectuur en een essentieel element van onze smart citystrategie. En dat is belangrijk willen we beleid maken op basis van objectieve data in plaats van ons buikgevoel. Data zijn immers de sleutel om toepassingen te creëren die een antwoord bieden op de grote uitdagingen van vandaag en morgen", reageert schepen van ICT Thomas Van Oppens enthousiast. "In Leuven maken we in eerste instantie gebruik van het platform om het nachtlawaai in het centrum aan te pakken. Met geluidsmeters brachten we het nachtlawaai in de Naamsestraat in kaart. Die realtime data werden vervolgens opgeslagen op het platform. Op basis van die data testen we nu verschillende preventieve beïnvloedingstechnieken om het nachtlawaai te verminderen, of beter nog: te voorkomen. Zo dimmen of versterken we de straatverlichting bij nachtlawaai. Het platform is een belangrijke schakel om dit project te doen slagen."

Het Smart City Platform als bouwsteen van een innovatieve stad ​

Het 'Smart City Data-platform' is de belangrijkste bouwsteen voor de architectuur met slimme data. Op dit platform worden de realtime data van onze sensoren en andere (authentieke) databronnen samengebracht. Door gegevens te koppelen kunnen de drie stadsbesturen beter onderbouwde beleidsbeslissingen nemen. Daarnaast opent het platform deuren voor tal van innovaties, al dan niet in samenwerking met andere overheden, zowel nationaal als internationaal, bedrijven, burgers en/of onderwijsinstellingen.

Met het platform konden Roeselare, Brugge en Leuven de jury van Agoria overtuigen. Agoria is de federatie van de technologische industrie in België, en organiseerde voor het 19de jaar op rij de Agoria Digital Society Awards om de meest verdienstelijke informatiseringsprojecten van overheidsdiensten in de bloemetjes te zetten. De steden Leuven, Roeselare en Brugge mochten naar huis met de prijs voor beste Smart City Project dankzij het innovatieve Smart City Platform.