Ook fietsers met een speedbike moeten door de stad kunnen rijden

02 Januari 2017

De snellere elektrische fiets (speedbike) mag na de invoering van het circulatieplan niet dwars door de stad rijden. Groen vindt dat deze fietsen moeten behandeld worden als gewone fietsen en dus ook gewoon door de stad zouden moeten kunnen rijden. De speedbike wordt volgens beschouwd als een bromfiets, omdat die snelheden kan halen tot 45 km/u. Door die categorisering kun je met zo'n speedbike niet zomaar dwars door de stad, en word je via de lussen terug naar de ring gestuurd. Bij de recent geplaatste borden is er aangegeven dat gewone fietsen en bromfietsen klasse A wel door mogen. Dat zou willen zeggen dat op die plaatsen een lichte bromfiets wel zou mogen rijden en een speedbike niet. Een elektrische fiets heeft nog altijd een groot milieuvoordeel tegenover bromfietsen met een verbrandingsmotor, wat nog een bijkomend argument is voor een positieve behandeling.

de wetgever

Toon Toelen (gemeenteraadslid): "We zijn er ? net als Fietsberaad Vlaanderen ? voorstander van om mensen die met zo'n fiets rijden zoveel mogelijk te beschouwen als gewone fietsers. Zo kunnen zij, net als alle andere fietsers, gewoon door de stad fietsen. Vanzelfsprekend moeten fietsers, en dus ook mensen met een speedbike, zich houden aan de snelheidsbeperking van 30 km/u. Het stadsbestuur kan ? door het plaatsen van een extra P onder het fietssymbool op die borden waar men het wenselijk acht ? ervoor zorgen dat die fietsen gewoon toegelaten worden. We vragen aan het stadsbestuur om die maatregel zo snel mogelijk door te voeren."

Willem Delrue (woon-werkfietser): "Ik rij elke dag met de speedbike van Leuven naar Evere en heb al in 2,5 jaar 25.000 km op de teller. Ik merk ook dat ik veel sneller de fiets neem om boodschappen te doen en te winkelen in de stad. De speedbike heeft een groot potentieel in het woon-werk verkeer, maar ook in het alledaagse fietsgebruik."

 

Toon Toelen, gemeenteraadslid