Stad Leuven steunt petitie voor de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele

30 Januari 2023

Stad Leuven steunt petitie voor de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele

"Lokale overheden spelen een belangrijke rol in het realiseren, beschermen en verdedigen van mensenrechten." - Lies Corneillie

Het Leuvens stadsbestuur besliste vrijdag om de petitie van Amnesty International België voor de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele mee te ondertekenen. De Belgische ngo-medewerker zit onterecht opgesloten in Iran. In de petitie, die al meer dan 50.000 keer ondertekend werd, eist Amnesty International België dat Iran Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrijlaat en dat de Iraanse autoriteiten in tussentijd kenbaar maken waar hij vastgehouden wordt, dat ze hem goed behandelen, hem toegang geven tot een advocaat van zijn keuze en zorgen voor regelmatig contact met zijn familie en de Belgische consulaire diensten. De stad ondertekent deze petitie in het kader van haar engagement om eind dit jaar Mensenrechtenstad te worden.

"Eind december 2021 engageerden we ons samen met de KU Leuven om op 10 december 2023 Mensenrechtenstad te worden. We zijn er immers van overtuigd dat lokale overheden een belangrijke rol spelen in het realiseren, beschermen en verdedigen van mensenrechten, zeker wanneer die meer en meer onder druk komen te staan", duidt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "Met onze steun aan de petitie voor Olivier Vandecasteele geven we uiting aan de derde pijler van dat engagement, namelijk mensenrechten (en hun verdedigers) mee verdedigen."

Stad Leuven wil tot slot Olivier Vandecasteele, zijn familie en vriendenkring een hart onder de riem steken tijdens deze zware beproeving.