Stadsfestival Mundo Moves brengt Leuven in beweging voor mondiale solidariteit!

07 April 2023

Stadsfestival Mundo Moves brengt Leuven in beweging voor mondiale solidariteit!

"Samen het belang van solidariteit blijven uitdragen, lokaal en mondiaal, is meer dan ooit belangrijk. Daarom zetten we een maand lang in de verf dat Leuven geen eiland in de wereld is, maar een geëngageerde, solidaire stad verbonden met de wereld." - Lies Corneillie

Van vrijdag 14 april tot en met zaterdag 13 mei 2023 bruist het in Leuven opnieuw van activiteiten rond mondiale solidariteit. Tijdens het stadsfestival Mundo Moves organiseren ruim 35 organisaties activiteiten rond internationale solidariteit en duurzame ontwikkeling. De programmatie varieert van filmvoorstellingen en wandelingen tot debatten en concerten. Het festival, een initiatief van het Leuvens mondiaal netwerk Mundia in samenwerking met stad Leuven, Afrika Filmfestival en Wereldfeest Leuven, is aan zijn tweede editie toe.

Het stadsfestival Mundo Moves biedt de Leuvense mondiale organisaties een kader om activiteiten op te zetten rond mondiale thema’s om zo het draagvlak voor internationale solidariteit en rechtvaardigheid te vergroten. Een maand lang slaan ze de handen in elkaar om een gevarieerd activiteitenprogramma los te laten op de Leuvenaars en andere geïnteresseerden. Mundo Moves stimuleert kruisbestuivingen tussen bestaande en nieuwe organisaties uit het Leuvense mondiale netwerk en streeft zo maximale impact na op vlak van internationale solidariteit en rechtvaardigheid. "Samen het belang van solidariteit blijven uitdragen, lokaal en mondiaal, is meer dan ooit belangrijk. Mundo Moves zal Leuven een maand lang overspoelen met een golf van solidaire, sensibiliserende en educatieve initiatieven", aldus Lies Corneillie, schepen van mondiaal beleid. "We bouwen daarbij verder op het elan van Mundo Moves 2022 en informeren en sensibiliseren de komende weken zoveel mogelijk Leuvenaars over mondiale vraagstukken. Een maand lang zetten we in de verf dat Leuven geen eiland in de wereld is, maar een geëngageerde, solidaire stad verbonden met de wereld."

Programma

Van 14 april tot 13 mei trakteert Mundo Moves het grote publiek op een waaier aan activiteiten in de stad. De programmatie varieert van optredens tot debatten en documentaires. Zo is er een heuse Palestinadag op 6 mei, zijn er verschillende kookworkshops en is er een nieuwe editie van Future Proof. Ook kan je meer diepgang zoeken in de expo van jonge klimaatactivisten of een debat over eerlijk voedsel.

Van vrijdag 21 april tot en met zaterdag 6 mei dompelt het Afrika Filmfestival je onder in Afrikaanse sferen. Tientallen films en andere activiteiten vormen een uniek festival rond de schoonheid, realiteit en diversiteit van Afrika. Zeker de film Tirailleurs in het kader van Leuven Mensenrechtenstad en de Congo-Rwanda dag op 6 mei zijn absolute toppers. Net als vorig jaar sluiten we het stadsfestival af met het Mundo Moves Wereldfeest. Dat gaat op zaterdag 13 mei voor het eerst door op het Blauwputplein en in (de omgeving van) Hal 5, in plaats van in het vertrouwde park De Bruul. Een hele dag lang kan je gratis en met het hele gezin deelnemen aan workshops, genieten van liveoptredens en smullen van vegetarische gerechten.