Nieuw Leuvens stadsfestival voor mondiale solidariteit: Mundo Moves

05 April 2022

Nieuw Leuvens stadsfestival voor mondiale solidariteit: Mundo Moves

"Met Mundo Moves willen we zoveel mogelijk Leuvenaars informeren en sensibiliseren over mondiale vraagstukken. Zo streven we maximale impact na op vlak van internationale solidariteit en rechtvaardigheid." - Lies Corneillie

Van 14 april tot en met 21 mei 2022 kan je in Leuven terecht voor een gloednieuw stadsfestival: Mundo Moves. Dit stadsfestival brengt mondiale solidariteit in beweging. Hoe? Door in te zetten op partnerschappen, allerlei activiteiten en een tweedaags Wereldfeest waarin verbinding, verdieping en vertier centraal staan.

Het Leuvense mondiale netwerk in beweging

Mundo Moves ontstond uit een participatief traject tussen het Leuvense mondiale netwerk Mundia, de vzw Wereldfeest Leuven en een dertigtal partnerorganisaties, in opdracht van stad Leuven. Mundo Moves activeert, sensibiliseert en informeert een breed publiek uit Leuven rond internationale solidariteit, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en eerlijke handel.

Dit stadsfestival biedt verenigingen een platform om hun werking voor te stellen aan het brede publiek. Daarnaast werkt Mundo Moves actief samen met partnerorganisaties zoals Afrika Filmfestival om de vele straffe Leuvense initiatieven te versterken. Lies Corneillie, schepen van mondiaal beleid, is opgetogen over het nieuwe festival: "Leuven is geen eiland, maar een geëngageerde, solidaire stad met een blik op en verbonden met de wereld. Met het nieuwe stadsfestival Mundo Moves willen we die boodschap uitdragen en zoveel mogelijk Leuvenaars informeren en sensibiliseren over mondiale vraagstukken. Bovendien zullen we met Mundo Moves kruisbestuivingen tussen bestaande en nieuwe organisaties uit het Leuvense mondiale netwerk stimuleren om zo maximale impact na te streven op vlak van internationale solidariteit en rechtvaardigheid."

Programma

Van 14 april tot en met 21 mei 2022 trakteert Mundo Moves het grote publiek op een waaier aan activiteiten op verschillende locaties in de stad. De programmatie varieert van docu’s en lezingen tot concerten en buurtfeesten. Meerwaardezoekers kunnen terecht bij een hele reeks debatten over gezondheidszorg, grondstoffengebruik, de rol van de NAVO of klimaatverandering. Avansa Oost-Brabant heeft voor Mundo Moves zelfs een verdiepend traject op maat uitgewerkt. Tijdens OXJAM op het Helleputteplein kunnen literatuurliefhebbers auteurs ontmoeten in de Oxfam Bookshop, maar staan ook lokale bands op ons podium. Maar ook aan wie graag danst, zingt of kookt, hebben onze partnerorganisaties gedacht. Zo kan je tijdens Dansende Zondagen workshops Chinese en Burundese dans volgen en zo al bewegend culturele verschillen overbruggen.

Op 20 en 21 mei sluit het Wereldfeest Mundo Moves feestelijk af in het vertrouwde park De Bruul. Voor dit Wereldfeest-nieuwe-versie gaan we voor niet 1, maar voor 2 dagen mondiaal-geïnspireerde programmatie. Vrijdag richt het programma zich tot jongeren, zaterdag is bedoeld voor het brede publiek. Ook tijdens deze 33e editie mag je je verwachten aan een mix van live muziek, workshops rond klimaatmigratie of veganistisch koken, een keuken om duimen en vingers bij af te likken en een duurzame markt. De toegang is gratis, en op zaterdag 21 mei komt de Reuzenstoet langs!

Stadsspel over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Kinderen vanaf zes jaar kunnen in het kader van het Mundo Moves stadsfestival tussen 14 april en 21 mei aan de hand van een origineel stadsspel kennismaken met de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs). Dat zijn doelstellingen die de Verenigde Naties hebben vastgelegd om de planeet tegen 2030 op de juiste koers richting duurzame ontwikkeling te plaatsen. De brochure met de zeventien locaties en bijbehorende spelletjes vind je op de website van Mundo Moves en in de Wereldwinkels.

Afrika Filmfestival zet blackness, ecologie en Congo centraal

Tussen 22 april en 7 mei gaat ook het Afrika Filmfestival opnieuw door in Leuven. Tijdens deze periode staan er ongeveer 100 films uit of over Afrika op het programma, maar ook conferenties, een modeshow en tentoonstellingen. De thema’s in de kijker dit jaar zijn blackness, ecologie en DR Congo. Openingsfilm You will die at twenty (Soedan, Amjad Abu Alala, 2019) is voor het eerst te zien met Nederlandse ondertitels en vertelt een fabel over de dwang van traditie en de lokroep van vrijheid, als metafoor voor het huidige Soedan. Acteur Makita Samba levert dit jaar het affichebeeld van het Afrika Filmfestival. Hij speelt de hoofdrol in Angelo, een Oostenrijkse kostuumfilm die te zien is op zaterdag 24 april. De Life Time Achievement Award AFF 2022 is voor filmmaker Thierry Michel. Hij stelt tijdens het festival ook zijn laatste film L’empire du silence (over de oorlog in Oost-Congo) voor. Het volledige programma vind je op www.afrikafilmfestival.be.

Het volledige programma van Mundo Moves ontdek je op: www.mundomoves.be