Groen pleit voor meer ondergrondse sorteerstraten in het centrum van Leuven

21 September 2024

Groen pleit voor meer ondergrondse sorteerstraten in het centrum van Leuven

"Het systeem werkt erg goed. Daarom stellen wij voor om het systeem uit te breiden naar de binnenstad, waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenwonen." - Thomas Van Oppens.

Vandaag, op World Cleanup Day, pleit Groen Leuven voor meer ondergrondse sorteerstraten in het centrum van Leuven, als aanvulling op de reguliere afvalophaling. In zo’n sorteerstraat kan je elke dag tussen 7 en 22 uur je afval kwijt. Dat is vooral handig voor wie klein woont of regelmatig voor langere tijd afwezig is, zoals studenten en expats. Met zo'n sorteerstraat voorkom je bovendien geurhinder en ongedierte en het blijkt effectief in de strijd tegen sluikstort en zwerfafval.

"Veel inwoners wonen klein en velen, zoals studenten en expats, zijn vaak langere tijd afwezig", vertelt Thomas Van Oppens (plaats 3). "Voor wie niet vaak thuis is, is het niet altijd evident om het afval op het juiste moment buiten te zetten. Daardoor blijven afvalzakken soms wekenlang staan, met geurhinder en soms zelfs ongedierte tot gevolg. Door het systeem van de reguliere afvalophaling aan te vullen met ondergrondse sorteerstraten bieden we hier een antwoord op."

In zo’n sorteerstraat kunnen inwoners wanneer het hen uitkomt, hun afval kwijt: zowel restafval, PMD, gft-afval als papier en karton. Met een persoonlijke toegangskaart krijg je toegang tot de afvalcontainers. Het gft- en restafval wordt gewogen en aangerekend per kilogram. De afvalsoorten pmd en papier en karton zijn gratis. Je hebt dus geen specifieke zakken nodig.

"Voor wie klein woont – in een studio of appartement zonder terras bijvoorbeeld, is het bewaren van afval tot de ophaaldag een uitdaging," voegt Janne Vermeesch (plaats 8) toe. "Het is moeilijk om afval goed te sorteren en bij te houden tot de dag van de ophaling. Vooral het apart houden van gft-afval kan een probleem zijn, wat uiteindelijk leidt tot minder nauwkeurig sorteren. Zo'n sorteerstraten vormen een meerwaarde voor wie in een appartement woont. Het is niet alleen gemakkelijk maar ook proper en hygiënisch."

"Zo'n sorteerstraten vormen een meerwaarde voor wie in een appartement woont. Het is niet alleen gemakkelijk maar ook proper en hygiënisch." - Janne Vermeesch

7 ondergrondse sorteerstraten

Dankzij een goede samenwerking met EcoWerf telt Leuven al 7 ondergrondse sorteerstraten, voorlopig enkel nog maar aan appartementsgebouwen. "Het systeem werkt erg goed, we krijgen er veel positieve reacties op. Daarom stellen wij voor om het systeem uit te breiden naar de binnenstad, waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenwonen", besluit Van Oppens.