Leuven is opnieuw de beste Veggie Stad

03 April 2023

Leuven is opnieuw de beste Veggie Stad

"We hopen dat heel wat Leuvenaars de smaak te pakken hebben gekregen en ook de komende maanden voor (meer) veggie kiezen." - David Dessers

Meer dan 6.500 Belgen gingen met de VeggieChallenge van ProVeg de uitdaging aan om in maart meer plantaardig te eten. 14 steden en gemeenten schaarden zich achter de campagne en riepen hun inwoners op om mee te doen. Leuven had met bijna 400 inschrijvingen de meeste deelnemers per aantal inwoners en is de beste Veggie Stad 2023. Deinze werd tweede en Mechelen eindigt op de derde plaats. 

Stad Leuven zet al voor de derde keer in op de VeggieChallenge. En met succes: in 2021 was ze al eens de beste Veggie Stad en twee jaar later mag ze de award opnieuw in ontvangst nemen. De Leuvenaars werden op verschillende manieren gemotiveerd om mee te doen met De VeggieChallenge. Zo was er op 22 februari een infostand met gratis veganistische proevertjes aan de bibliotheek Tweebronnen. De bibliotheek zette bovendien een maand lang kookboeken en wetenschappelijke werken rond vegetarisch en veganistisch eten in de kijker. Leuvenaars die zich inschreven voor de challenge, konden een gesigneerd exemplaar van 'Groentekost' van Leuvenaar Jeroen Meus winnen. 

Schepen van landbouw en consumptie David Dessers reageert opgetogen: "We zijn erg blij met deze overwinning. Het toont aan dat er in Leuven een draagvlak is voor duurzame, vegetarische en gezonde voeding. In het najaar zullen we een grootschalig event rond duurzame mobiliteit organiseren, waarbij we uitsluitend plantaardige voeding zullen aanbieden. En natuurlijk verdedigen we met veel plezier onze titel in de VeggieChallenge volgend jaar. We hopen dat heel wat Leuvenaars de smaak te pakken hebben gekregen en ook de komende maanden voor (meer) veggie kiezen."

"Door in te zetten op de VeggieChallenge, verlaagt Leuven mee de drempels voor de inwoners om meer plantaardig te eten. Het is geweldig dat hier vanuit het bestuur op wordt ingezet. Want door meer plantaardig te eten kan je de wereld veranderen met je vork," zegt Fien Louwagie van ProVeg.

Uit een bevraging zes maanden na de vorige editie in maart 2022 blijkt dat 60 % van de deelnemers nog steeds vaker veggie of vegan eten dan voor de VeggieChallenge. De deelnemers van de VeggieChallenge dit jaar bespaarden samen minstens 11.400 dierenlevens, 127 ton CO2 en 173 miljoen liter water. Dat het belangrijk is om actie te ondernemen om de klimaatopwarming tegen te gaan bleek nogmaals uit het meest recente IPCC-rapport van maart 2023. Meer plantaardig eten is een van de meest impactvolle acties die je als individu kan doen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en het dierenwelzijn.