Leuven komt uit de kast op 11 oktober

06 Oktober 2023

Leuven komt uit de kast op 11 oktober

"Door mensen samen te brengen zijn er heel wat nieuwe initiatieven ontstaan. Zoveel initiatieven dat we de maand november kunnen dopen tot Queer Culture Month in Leuven. Een maand lang geven we zichtbaarheid aan queer zijn en aan de queer communities in onze stad." - Lies Corneillie

Op woensdag 11 oktober, internationale Coming Out Day, organiseert stad Leuven samen met UniQue Vlaams-Brabants Regenbooghuis 'Leuven komt uit de kast'. Het event vormt het startschot van Queer Culture Month in Leuven. Een maand lang staan er verschillende evenementen over LGBTQIA+ thema’s op het programma. Het event vindt plaats in de nieuwe stek van UniQue in Kessel-Lo en geeft invulling aan het vernieuwde regenboogbeleid van de stad.

"Een jaar geleden stelden we het vernieuwde regenboogbeleid voor. Eén van onze speerpunten is het verhogen van genderbewustzijn en correcte beeldvorming. Samenwerking met vele partners staat daarbij centraal. Een jaar later beweegt er heel wat en daar zijn we bijzonder blij om. Door mensen samen te brengen zijn er heel wat nieuwe initiatieven ontstaan. Zoveel initiatieven dat we de maand november kunnen dopen tot Queer Culture Month in Leuven. Een maand lang geven we zichtbaarheid aan queer zijn en aan de queer communities in onze stad", vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. "Op 11 oktober geven we onder het motto 'Leuven komt uit de kast' de aftrap van Queer Culture Month."

Queer Culture Month

Het Queer Arts Festival vindt plaats van 3 tot 25 november en kan rekenen op de steun van 30CC en stad Leuven. Drie weken lang kan je genieten van queer kunst en cultuur: muziek, theater, expo, nachtleven, film en literatuur. Hierdoor krijgt de queer gemeenschap meer zichtbaarheid in de stad. Het Holebifilmfestival is al aan zijn 22e editie toe en vindt dit jaar plaats van 7 tot 18 november. Ook dit festival kan rekenen op steun van de stad. Het festivalthema is queer en de Holebikortwedstrijd, een wedstrijd voor kortfilms waarin het holebi- en transgenderthema centraal staat, vindt plaats op de openingsavond in 30CC Minnepoort Leuven. Op 3 november vindt de optocht Pride Stays a Protest plaats en op 24 november de Queerfest Party.

"Het doel van het Queer Arts Festival in Leuven is om queer artiesten zichtbaar te maken doorheen de stad. In samenwerking met meer dan twintig culturele instellingen hebben we een imposant programma opgesteld van drie weken lang, waarbij het publiek bijna dagelijks kan genieten van theater, muziek, dans, literatuur, feest, workshops en erfgoed. Zo een festival is nodig, ook in Leuven, om mensen te kunnen sensibiliseren en herkenbaarheid te scheppen bij de jongere generatie", zegt Georgy Chtchevaev, coördination Queer Arts Festival Leuven. 

Leuven komt uit de kast

'Leuven komt uit de kast' vindt plaats op woensdag 11 oktober 2023 om 20 uur. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur. De voorzitter van UniQue geeft een woordje uitleg over het café en de werking van UniQue en haar aanbod. Vervolgens spreekt Jamine, als vertegenwoordiger van de verenigingen, over haar persoonlijke coming out en het belang van identiteit, oriëntatie en diversiteit. Nadien licht Georgy van Queer Leuven het programma voor het najaar toe. Schepen Corneillie sluit het formele gedeelte af met een toelichting over het regenboogbeleid van de stad. Nadien is er ruimte voor vragen en uitwisseling. ​​Plaats van afspraak is het café van UniQue, Leuvensestraat 5, Kessel-Lo. ​​Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig. 

Het event vindt niet toevallig plaats in de nieuwe stek van UniQue Vlaams-Brabants Regenbooghuis: "Na maanden van hard labeur opende het café eind juni de deuren en afgelopen weekend hadden we ons groots openingsfeest. We willen duidelijk maken dat het een plek is waar iedereen welkom is, zowel leden van de queer community als sympathisanten. In onze nieuwe stek vinden de LGBTQIA+ van Vlaams-Brabant een nieuwe toegankelijke thuis. Ze kunnen gebruikmaken van de onthaal- en vergaderruimtes. Ze kunnen er ook terecht voor een drankje en een babbel en vinden er heel wat informatie rond het LGBTQIA+ thema terug. Wie vragen heeft over zijn/haar/hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit- of expressie kan altijd terecht bij onze onthaalwerkingen. UniQue en haar 24 aangesloten verenigingen organiseren hier ook heel wat activiteiten over het ​ LGBTQIA+ thema, zoals 'Leuven komt uit de kast'", aldus Dimitri Cools voorzitter van UniQue.

Regenboogbeleid

Vorig jaar stelde de stad haar ambities en enkele concrete plannen voor een vernieuwd regenboogbeleid voor. LGBTQIA+ personen moeten in Leuven volwaardig tot hun recht kunnen komen, binnen alle levensdomeinen. Vijf doelstellingen staan centraal in het plan: genderbewustzijn verhogen, werken aan zichtbaarheid en correcte beeldvorming, ondersteuning van LGBTQIA+ personen en -verenigingen, werken aan veiligheid en het lokaal, regionaal en (inter)nationaal uitwisselen van kennis en versterken van bondgenootschappen. Het plan gaat uit van samenwerking met vele partners. Het initiatief 'Leuven komt uit de kast' en Queer Culture Month zijn daar een concrete uitwerking van.