Groen wil dat Leuven lid wordt van de statiegeldalliantie

19 December 2017

Steeds meer organisaties en lokale besturen spreken zich voor statiegeld, door lid te worden van de statiegeldalliantie. Leuven kan niet achterblijven. Er was de voorbije weken erg veel aandacht voor statiegeld. Alleen structurele oplossingen kunnen echt iets doen aan de groeiende hoop zwerfafval. Statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes is wat ons betreft de weg die we moeten gaan. David Dessers (gemeenteraadslid): "In Nederland en Vlaanderen is er de voorbije weken echt iets aan het bewegen. De

Statiegeldalliantie is er op korte tijd in geslaagd om heel wat organisaties en lokale besturen te overtuigen om hun steun uit te spreken voor een statiegeldsysteem voor drankverpakkingen. In Nederland en in Vlaanderen staat de discussie momenteel hoog op de politieke agenda. In Vlaanderen komt er een beslissing in 2018. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege heeft ondertussen al meermaals aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld. Hopelijk zal zij ook in die zin beslissen in 2018. Extra druk van zoveel mogelijk gemeenten kan zeker helpen."

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): "Wij roepen ook het Leuvense stadsbestuur op om zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Wij verwachten ten laatste tegen de gemeenteraad van januari een positief signaal in die zin. Als ook Leuven ja zegt, net als onder meer Gent, dan zou dat toch een schitterend eindejaarscadeau zijn."

David Dessers en Fatiha Dahmani

 

Alle info over statiegeld is te vinden op de site van de Statiegeldalliantie.