Groen! vraagt dat stadsbestuur Vlaamse regering ook oproept om Brownfieldconvenant Uplace op te zeggen

24 November 2011

Groen! is blij dat het Leuvens stadsbestuur zich verzet tegen Uplace. Maar als ze echt consequent zijn, zouden de meerderheidspartijen nog een stap verder moeten gaan dan wat ze vragen in hun motie. Groen! heeft zich als enige Vlaamse partij consequent verzet tegen de komst van Uplace in Machelen. Uplace zal immers niet alleen zorgen voor een verkeersinfarct op de Brusselse ring, maar zal ook de aantrekkelijkheid van steden als Leuven gevoelig verminderen. We steunen dan ook de motie waarin de stad zich uitspreekt tegen de realisatie van Uplace die maandag voorligt op de gemeenteraad, en die de Vlaamse regering oproept om geen milieuvergunning toe te kennen. Maar we vragen ook dat het stadsbestuur een stap verder gaat. Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): "De Leuvense meerderheid, die identiek is samengesteld als de Vlaamse regering, komt rijkelijk laat met haar protest tegen Uplace. Maar we zijn blij dat ook SP.a, CD&V en NV-A nu inzien dat de Vlaamse regering zich veel te ver heeft ge├źngageerd in dit dossier, en dat ze hun ministers oproepen om geen milieuvergunning toe te kennen."

Als het schepencollege het echt meent met haar protest, moeten we echter verder gaan dan wat nu voorligt. Zoals Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) deze week overtuigend aantoonde, wekt de Vlaamse regering de indruk dat ze eigenlijk al beslist heeft om de milieuvergunning goed te keuren. Ze heeft met de projectontwikkelaar immers een brownfieldconvenant afgesloten, en zo aan de projectontwikkelaar de indruk gegeven dat alles in kannen en kruiken is, of dat de Vlaamse overheid een schadevergoeding zou moeten betalen indien de vergunning er niet komt. Niets is echter minder waar. Toch verwees minister Muyters in zijn beslissing over de bouwvergunning naar dit brownfieldconvenant.

Fatiha Dahmani: "We moeten aan de Vlaamse regering vragen om kleur te bekennen. Blijft ze tegelijk rechter en partij, of stapt ze uit het brownfieldconvenant en oordeelt ze onafhankelijk? De tijd van de flauwe excuses is alleszins voorbij: elke partij die vertegenwoordigd is in de Vlaamse regering kan Uplace tegenhouden. De vraag is alleen of ze het willen."

Fatiha Dahmani, gemeenteraadslid