Groen pleit voor autoloze zondagen in de Leuvense deelgemeenten

24 Augustus 2012

De 'fietsplannen' die het stadsbestuur deze week voorstelde, zijn niet meer dan een flauwe show om de totale onwil om tot een echt fietsbeleid te komen in de voorbije jaren te maskeren. Als men Leuven echt tot een fietsstad wil ombouwen zal er nood zijn aan een heuse omslag in het beleid.  Die zou zich ook kunnen tonen door de volgende jaren de autoloze zondag uit te breiden naar de deelgemeenten. Woensdag lanceerde het stadsbestuur de website 'Leuven fietst'. Men wil blijkbaar "op lange termijn" van Leuven een fietsstad maken. En daartoe werd ook 'een werkgroep' opgericht. Toon Toelen (2de plaats Leuven en provincieraadslid): "Eerlijk gezegd is dit toch wel een beetje een beschamende vertoning. Dat er op de website van de stad eindelijk een afdeling over de fiets is, is op zich natuurlijk een goede zaak. Groen heeft de betrokken schepenen op het ontbreken daarvan al enkele jaren geleden gewezen tijdens een debat over fietsbeleid. Maar dat volstaat lang niet om tot een heus beleid te komen, het is 'too little too late'. Om maar een enkel voorbeeld te geven: Groen vraagt al jaren naar een aparte fietsambtenaar, maar die vraag werd altijd afgewezen, met als commentaar 'wat moet die mens doen een hele dag?'. Als een stad die de ambitie zou hebben een echte fietsstad te worden het zelfs niet verantwoord vindt om één ambtenaar volledig in te zetten op fietsbeleid, dan is er heel wat meer nodig dan een website en een werkgroep."

Het is niet omdat er in Leuven veel fietsen rijden dat het ook een fietsstad is. Daarvoor is een andere mentaliteit nodig in de hoofden van het stadsbestuur, en met deze meerderheid is die mentaliteit nog niet echt daar. Groen wil meer daden zien die het bewijs zijn van een omslag in het denken, ten gunste van zachte weggebruikers. In de loop van de volgende weken zal Groen een reeks voorstellen lanceren om een echte boost te geven aan Leuven fietsstad.

Deze week is het weer Leuven autovrij. En hopelijk wordt het ook dit jaar een geweldig feest. Een stadsbestuur dat voluit kiest voor een andere mobiliteitsvisie gaat nog een stap verder. Groen zou in de toekomst graag echte autoloze zondagen zien, en in alle deelgemeentes.

Toon Toelen (2de plaats Leuven en provincieraadslid): "Ten eerste is Leuven autovrij eigenlijk niet autoloos, maar hoogstens autoluw. En waarom alleen de binnenstad, die sowieso al vaak autoluw is? Hebben de inwoners van Heverlee, Wijgmaal, Wilsele en Kessel-Lo dan geen recht op één dagje per jaar zonder autoverkeer? Zou het niet logischer zijn om bv. twee autoloze zondagen per jaar te organiseren, telkens in een andere deelgemeente?"

Toon Toelen