Gezocht: duurzame helden voor kwaliteitsvol onderwijs

11 Mei 2023

Gezocht: duurzame helden voor kwaliteitsvol onderwijs

"Elk jaar selecteren we vijf duurzame helden. Dit jaar ligt de focus op wie zich inzet voor kwaliteitsvolle scholing en levenslang leren, hier én wereldwijd." - Lies Corneillie

Net als de voorbije jaren zet stad Leuven tijdens de Week van de Duurzame Gemeente in september vijf Leuvense duurzame helden in de bloemetjes. Dat zijn mensen of organisaties die in of vanuit Leuven bijdragen aan een duurzame samenleving. De focus ligt dit jaar op kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren. Leuvenaars kunnen nog tot en met 21 mei kandidaten nomineren die het verdienen om tot duurzame held gekroond te worden.

"Elk jaar selecteren we vijf duurzame helden. Ook dit jaar gaan we op zoek naar mensen of organisaties die de titel duurzame held verdienen. Tijdens de editie 2023 ligt de focus op wie zich inzet voor kwaliteitsvolle scholing en levenslang leren, hier én wereldwijd", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. "Bijvoorbeeld omdat ze zich inspannen voor de toegang tot kwaliteitsvol onderwijs hier bij ons en in het Globale Zuiden, voor innovatieve wereldburgerschapseducatie en educatie over duurzame ontwikkeling, of voor levenslang leren voor iedereen. Je hebt nog tot en met 21 mei de tijd om deze mensen of organisaties te nomineren."

Nomineren kan op www.leuven.be/duurzamehelden. Je mag maximum vijf personen of organisaties nomineren. Telkens motiveer je waarom je die persoon, school, organisatie, vereniging, onderneming of andere groep nomineert.

"Met dit initiatief willen we organisaties en mensen die in Leuven én wereldwijd het verschil maken in de bloemetjes zetten, onze waardering uiten voor hun inspanningen en hun werk bekendmaken bij het grote publiek", aldus Corneillie.

Stemmen

Leuvenaars kunnen vervolgens van 6 tot en met 20 juni op www.leuven.be/duurzamehelden stemmen op de genomineerde helden. Niet alleen het aantal stemmen telt, maar bijvoorbeeld ook de mate waarin iemand duurzaam en inspirerend werkt en zichtbaar is in Leuven. De stad selecteert vervolgens vijf nieuwe, Leuvense duurzame helden. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, van 18 tot 25 september, maakt ze de helden bekend. Nadien zet de stad hen nog een jaar lang in de kijker. Vorig jaar sleepten Babytheek Leuven, Buurtcentra Leuven, MPC Terbank, Oxfam-Wereldwinkels en Spectrum Leuven de titel in de wacht.

Week van de Duurzame Gemeente

Net als de voorbije jaren neemt de stad ook dit jaar deel aan de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zo wil de stad lokale duurzame acties zichtbaar maken, interesse wekken bij haar inwoners en hen er het belang van duidelijk maken. De actie past in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s.